Веганське кафе у Львові

Архитектор
RE + design bureau, Віталік Кульчицький
Тип
Ресторан
Статус
реалізовано
Год
2019
Площадь
380 кв.м

Нещодавно у Львові відкрився ресторан OMNOMNOM, який пропонує гостям страви з інгредієнтів рослинного походження. У сучасному інтер’єрі закладу, який розробили дизайнери RE + design bureau, гармонійно поєдналися природний та індустріальний характер.

OMNOMNOM — просторий веганський ресторан площею 380 кв. м, який нещодавно з’явився в інноваційному просторі Futura HUB у Львові. Місія закладу пропагувати раціональне ставлення до природних ресурсів та здоровий образ життя знайшла відображення в інтер’єрі від RE + design bureau.

«Замовники прийшли з пустим однорівневим приміщенням та бажанням розмістити в цьому просторі, з одного боку, максимальну посадку відвідувачів, з іншого — професійну кухню з пекарнею та приміщеннями для персоналу, — розповідають у дизайн-бюро. — Вихід був очевидним — додавати ще один рівень, залишаючи простори там, де це потрібно найбільше».

Зонування опенспейсу реалізували за допомогою меблів, розроблених на замовлення за проєктом дизайнерів. Характерною ознакою першого поверху стала велика бетонна барна стійка.

Для внутрішнього оформлення були використані переважно індустріальні матеріали — бетон, метал, скло. Дерев’яні стільниці та стільці й текстильна оббивка диванчиків та пуфів додають інтер’єру затишку.

Особливістю проєкту стали живі рослини та справжні дерева, які буквально «пронизують» простір. Дерев’яні стовбури мають практичну функцію — в них захований металевий каркас, який тримає сходи та другий поверх ресторану.

«Найбільше труднощів викликали пошуки старих повалених дерев, але в такому стані, щоб кора ще трималась на стовбурі та не осипалась. Потім ми почали шукати когось, хто надасть дозвіл забрати ці дерева, адже не хотіли займатись браконьєрством», — згадує співзасновниця студії Христя Бадзян.

Уздовж периметра другого рівня дизайнери висадили рослини, аби створити атмосферу джунглів. З кожним місяцем квіти розростаються все більше, починають звисати у проходах. У зонах з великою прохідністю їх мають підрізати, а в місцях, де гості майже не бувають, їм дадуть змогу досягти підлоги першого поверху.

Близькість до природного світу також простежується в розписах на стінах, які виконав художник Liva Ruka. На малюнках зображено звірів, птахів та риб, яких зазвичай в ресторанах люди їдять. Так веганський ресторан пропонує гостям бути ближчими до всіх живих істот.

Окрему увагу варто звернути на освітлення. Яскравим акцентом стала неонова вивіска OMNOMNOM на вході. Інтер’єр закладу дизайнери оснастили кастомними світильниками. Особливо задоволені автори проєкту своїм рішенням з круглими отворами в бетонному перекритті між поверхами. Вдень крізь них світло з другого рівня проникає на перший, а ввечері вмикається світло, вмонтоване в ці отвори, й освітлює приміщення як зверху, так і знизу.

«Цей об’єкт назавжди буде особливим і нелегким для нас, RE + design bureau, адже це останній проєкт Віталіка Кульчицького — нашого друга та провідного архітектора бюро, який трагічно загинув у квітні 2019 р. в ДТП з вини іншого водія. Для нас це була дуже важка втрата. Ми закінчили об’єкт і зберегли всі закладені Віталіком ідеї, сподіваємось, йому там, на небі, подобається результат», — говорить Христя Бадзян.

 

Фото: Yolochkin

Розпис на стінах: Liva Ruka

Меблі: dobro design studio

Метал: Ігор Слободян

Скло: Андрій Кіт

Інженерія: Gorchyn Luxury Concept House та IQdim