RiverStone: простір, контекст, акцент

Архітектор
Lauri Brothers
Тип
квартира
Статус
реалізовано
Рік
2022
Розмір
140 м2

Комфорт — річ доволі суб’єктивна. Для когось це камерні, персоналізовані декором простори; для когось — навпаки, велика кількість місця, білі стіни і лише кілька яскравих, «своїх» акцентів. Мінімалізм у сучасному розумінні не стільки є історією про аскетичність, скільки демонстрацією грамотного вміння розподіляти акценти по приміщеннях. Саме за цим принципом був оформлений і новий проєкт студії Lauri Brothers — простора квартира на 140 м2.

Від початку це були дві суміжні квартири, згодом об’єднані в одну. Замовники — сімейна пара. Здебільшого їхній запит полягав у тому, щоб створити мінімалістичне просторе житло без зайвих деталей чи нагромадження масивних шаф. Квартира знаходиться в Києві, в ЖК RiverStone, і з основних зон має вітальню, об’єднану з відкритим простором кухні, а також велику майстер-спальню і гостьову кімнату, яка в майбутньому може перетворитися на дитячу.

Вітальня проєкту — яскравий приклад того, який художній потенціал можна виявити в утилітарних і на перший погляд навіть «незручних» деталях, якщо поставитися до них із належною увагою і творчо підійти до роботи. Тут такою деталлю стала «рідна» шліфована бетонна колона, що поділяє простір вітальні умовно навпіл. Так, дизайнери перетворили її з незручно розташованого бар’єра на сенсотворчу ланку інтер’єру: саме ця колона тепер розмежовує зону відпочинку та робочий простір зі столом, що ніби «виростає» з великого стелажа — єдиної відкритої системи зберігання, на якій наполіг замовник.

Колона не мала б такої провідної візуальної ролі, якби не грамотно підібрані до неї вмеблювання та декор. Найефектнішою кольоровою плямою в композиції вітальні став модульний диван від компанії Interia — модель Pearl, виконана в оббивці смарагдового відтінку. Диван ніби огинає бетонну колону, перетворюючи її з простого фізичного бар’єра на своєрідну опору місця відпочинку. Лофтову текстуру шліфованого бетону (єдина деталь в такому стилі на весь проєкт) акцентують також ефектні картини шведської студії Criss Bellini, розташовані з обох боків колони.

Кухня виконана в більш стриманому стилі. Замовники полюбляють готувати, тому просили про велику робочу поверхню і достатню кількість простору. Lauri Brothers зробили посеред кухонної зони масивний острів, оздоблений фактурною темною плиткою Inalco, що імітує кам’яну текстуру з контрастними білими прожилками. Стільці для барної та розташованої поряд обідньої зон дизайнери обрали в компанії Gia room.

Щоб кухонний гарнітур і сервант не порушували атмосферу світлого мінімалізму та композиційно не конфліктували з акцентним островом, їх зробили в матовому білому кольорі, що ніби «розчинив» поверхні в нейтральному тлі. У власних проєктах Lauri Brothers неодноразово демонстрували свою любов до вибудовування різних сценаріїв акцентного підсвічування — так і тут: у вечірній час доби за рахунок світлових смуг і підсвічування зон зберігання можна створити унікальне освітлення приміщень, що пасувало б під настрій.

Коридорний простір за рахунок використання лаконічної фурнітури шаф і дверей прихованого монтажу видається суцільно білим, украй мінімалістичним простором. Одна з таких дверей веде до майстер-спальні. Її інтер’єр оформлений стримано, без яскравих кольорових забарвлень. Єдиними зональними акцентами є кутовий фрагмент стіни, оздоблений шпоном горіха, а також туалетний столик із великим дзеркалом, який також можна використовувати як додаткову робочу зону.

Безпосередньо з приміщення спальні можна потрапити до санвузла господарів. За рахунок достатньої площі тут вдалося розмістити як простору душову кабіну, так і ванну. В цілому інтер’єр санвузла справляє враження вивіреної чорно-білої композиції з кубічних масивів, де-не-де також акцентованих теплим світлом. Стильний, мінімалістичний, привабливий своєю лаконічністю — як і весь проєкт River Stone загалом.

 

Текст: Дарина Карапетян