Офіс + житло. Mixed-usе-проєкт від Sergey Makhno Architects

Архитектор
Sergey Makhno Architects, Ілля Товстоног, Сергій Махно
Тип
офіс + квартира
Статус
реалiзовано
Год
2019
Площадь
175,6 кв. м

Студія українського дизайну Sergey Makhno Architects створила офіс зі справжньою домашньою атмосферою. Адже тут під одним дахом розташувався робочий простір для працівників аграрної компанії STEFES та квартира її засновників. Також архітектори облаштували зону для відпочинку на свіжому повітрі.

Аграрна компанія STEFES, що спеціалізується на засобах для захисту сільськогосподарських культур, замовила в архітекторів студії Сергія Махна комплекс змішаного використання. На ділянці площею 175,6 кв. м у Білій Церкві мав розташуватися офіс, житлові приміщення та зона для відпочинку просто неба.

Оскільки охорона навколишнього середовища — один із пріоритетів для замовників, це знайшло відображення в проєкті комплексу. Під час його втілення були враховані принципи енергоефективності. Будівля має сонячні колектори на даху, системи захисту від сонця та тепловий насос.

Територія, на якій до будівництва комплексу майже нічого не росло, тепер потопає в зелені: дерева, англійський газон, грядка буряків біля входу, шестиметрова «жива» стіна, що служить огорожею.

«Коли почалася наша робота, тут був пустир та самотній абрикос, — розповідає один із авторів проєкту архітектор Ілля Товстоног. — Тепер замовники мають свій власний міні-ліс із деревами замість паркану. За живою огорожею ми посадили 12‑метрові ялиці та сосни, котрі чудово ізолюють територію».

Хоча зовні будівля більш нагадує заміську резиденцію, всередині вона об’єднала дві різні функції. Під похилим дахом розташовані робочі зони та приватна квартира власників, а мінімалістичний двоповерховий бокс призначений для житлових кімнат працівників та технічних приміщень для зберігання продукції.

«Головний виклик цього проєкту — об’єднати під одним дахом два кардинально різні за настроями типи приміщень. В офісі створити робочу, мотивуючу атмосферу, а в квартирі власників — затишну та домашню. Водночас приміщення мали гармоніювати між собою», — зазначає Сергій Махно.

Кольорову гаму інтер’єрів можна назвати доволі стриманою — це здебільшого монохромні відтінки, тауп та різні текстури дерева, серед них виділяється зелена патина на міді. Більш яскраві акценти є лише в житлових кімнатах.

Стримана палітра не робить проєкт суворим: усі приміщення рясніють кімнатними квітами, що додають атмосфері затишку. Це паралель з діяльністю компанії, що займається захистом рослин. Проте зелень в офісі можна знайти й у доволі незвичних місцях. Так, живі рослини прикрашають мінімалістичну білу лампу над робочою зоною. Крім того, тут є справжня зелена стіна — один із улюблених прийомів студії Сергія Махна.

Щодо характерного стилю Sergey Makhno Architects, то його можна вгадати і за керамічними елементами — світильниками в робочих та житлових приміщеннях та кахелем у санвузлах, а також використанням скульптури в інтер’єрі (тут вона теж на рослинну тематику).

Хоча офіс STEFES не є опенспейсом, усі приміщення відкриті та взаємопов’язані, відділені одне від одного прозорими скляними перегородками.

Для переговорної кімнати архітектори обрали смарт-скло, яке може ставати прозорим або матовим залежно від потреб. Розсувна система перегородок дозволяє розширити приміщення для проведення лекцій або інших групових заходів. Зала для перемовин має великі панорамні вікна на повну висоту, які виходять прямо на подвір’я. Та найбільш примітний елемент тут — величезний шестиметровий стіл з дошки ясеня, вік якого понад 150 років. Цей стіл та мідні лампи над ним студія Махна розробила спеціально для STEFES.

Для зонування автори проєкту застосували різні матеріали. Наприклад, кімнату безпеки було сховано в мідній коробці з іржею. Дерево в офісі має сполучну функцію — воно концептуально об’єднує приміщення. Керуючись принципами сталої архітектури, команда Sergey Makhno Architects використала балки зі старої будівлі, що стояла на цьому місці до будівництва, для оздоблення стін нового офісу.

Ванна кімната прикрашена «бджолиними стільниками» — керамічною плиткою з лімітованої колекції, яку студія також створила власноруч.

Архітекторам вдалося на невеликій площі втілити справжній mixed-use-проєкт, де немає нічого зайвого та який зроблений з турботою про користувачів та навколишнє середовище.

 

Фото: Андрій Авдєєнко