Квартира з історією. Класичний інтер’єр з акцентами ар-деко

Архитектор
«Kolomoiets-проєкт», Алла и Тарас Коломоец
Тип
квартира
Статус
реализован
Год
2019
Площадь
120 кв. м

Алла та Тарас Коломоєць розробили дизайн для квартири в історичному місці Києва, в будинку, що є пам’яткою архітектури. Квартира призначена для подружньої пари, яка побажала бачити в своєму інтер’єрі не тільки вишуканий стиль, а й певний зв’язок з історичним минулим.

Проєкт «Квартира з історією» переміг на конкурсі SBID International Design Awards 2019 у номінації «Житлова квартира до £1 млн». Стиль, який обрали дизайнери, близький до класичного американського, але з деякими акцентами ар-деко. В інтер’єрі немає зайвої розкоші, всі предмети мають власне місце в просторі.

Робота з об’єктом, що має вагоме історичне минуле, для Алли і Тараса стала не тільки цікавим викликом, а й серйозним творчим завданням. «Рівновага класичних архітектурних форм та сучасної естетики, кольору й матеріалів ХХІ ст. — ці чинники вплинули на формування головного меседжу проєкту. Ми мали справу з об’єктом, який розташований в історичному центрі міста. Це старий будинок кінця XIX ст., пластика його фасаду витримана в класичному стилі, і все це, безумовно, вплинуло на наші рішення», — коментують автори.

Замовники побажали перепланувати квартиру таким чином, щоб створити окремий кабінет, спальню з гардеробною, ванну кімнату, технічні приміщення (пральню й комору) та єдиний простір кухня — вітальня — передпокій. Це вдало реалізовано завдяки достатній кількості вікон та просторості квартири.

Для забезпечення функціонального зонування автори використали в тому числі висоту стелі, зробивши її різнорівневою. Окрім цього прийому приміщення поділено на модулі за допомогою предметів — меблів та об’єктів дизайну. Важливим елементом, що поєднує речі в інтер’єрі, можна назвати паркет темного кольору, викладений «французькою ялинкою».

Дизайнери говорять, що в цьому просторі було декілька дійсно складних завдань, серед яких реставрація старого міжповерхового перекриття та робота з уже недоцільним переходом між кабінетом та пральнею, що дістався у спадок. При реконструкції загальний рівень підлоги піднявся на 25 см, завдяки чому з’явилися дві сходинки перед вхідними дверима. Щодо кабінету, то автори знайшли цікаве рішення: встановили двостулкові двері з вітражами ручної роботи, які мають декілька функцій — декорування простору та ізоляція від технічного приміщення.

Справжнім подарунком виявився камін з діючим димоходом. Він створює у вітальні особливу атмосферу. Алла і Тарас реставрували та надали йому нового звучання — оновлений камін грає роль ланцюжка, що поєднує минуле та сучасне. Вдало підібраний м’який меблевий гарнітур підкреслює цю ідею. «В одному з київських салонів ми звернули увагу на крісло в стилі Людовика XVI, класичним за формою, але з сучасним оформленням — чорне дерево та оббивка вовною кольору фуксії. Пізніше воно зайняло домінантне місце у вітальні», — розповідають автори інтер’єру.

Серед прийомів, завдяки яким вдалось зберегти історичну цінність об’єкта, а також надати йому присмак сучасності, — максимальне використання натуральних матеріалів та стримана кольорова гама. Базовий колір інтер’єру — білий, з яким контрастують відтінки земляної палітри. Різноманітні яскраві втручання в загальний вигляд — предмети дизайну та живопису — лише підкреслюють витриманість кольорового балансу.

 

Фото: Сергій Савченко