Cube 33. Кубічний корінь

Архитектор
AddLine
Тип
пентхаус
Статус
реализован
Год
2020
Площадь
183 кв. м

Архітектурна студія AddLine з Буковини розробила дизайн інтер’єру дворівневого пентхаусу для подружжя з двома дітьми в Чернівцях. Витончена композиція з кубічних об’ємів, простір, світло та білий колір стали головними компонентами його лаконічного рішення.

Відкритий простір, невелика кухня і окремий кабінет, до того ж кожна деталь інтер’єру повинна бути аргументована, ніяких випадкових речей, мінімум «пилозбірників», як то кажуть. Такими були ключові побажання замовниці — дизайнерки одягу та матері двох дітей-підлітків, яка активно брала участь у розробці інтер’єрних рішень.

Сама квартира займає два останні поверхи нового житлового комплексу преміум-класу «Водограй» у Чернівцях. Перш за все архітектори AddLine, які займалися інтер’єром, забезпечили цей пентхаус максимальною кількістю світла та повітря, щоб родина не відчувала себе у чотирьох, хоч і високих стінах. Це стало можливим завдяки великим панорамним вікнам, двосвітному простору над холом — своєрідному атріуму, а також прозорим сходам і огородженню другого поверху, білому кольору у загальних зонах та скляним розсувним міжкімнатним перегородкам.

Крім того, для авторів проєкту було важливо, щоб внутрішній простір апартаментів мав чіткий зв’язок із зовнішнім виглядом комплексу, тобто певну кореляцію. «Інтер’єр побудований на основі кубічних композиційних об’ємів, що повністю відповідають зовнішньому архітектурному рішенню і сучасним тенденціям, — розповідають у команді AddLine. — Світло і простір — основні «дійові особи» у формуванні цього інтер’єру. Білий колір в ньому поєднується як з теплим деревом, так і з індустріальним бетоном. Винятками стали спальня та кабінет, які вирішені в темній гамі з метою переходу атмосфери від відкритості й легкості до камерності, спокою».

На першому поверсі розташована вхідна зона з холом і гардеробом, вітальня-студія, кухня, кабінет і санвузол. При цьому зони не відокремлені, а перетікають одна в іншу, підпорядковуючись чіткій логіці. Завдяки цьому все приміщення виглядає ще просторішим. У дальній частині біля самого скління розташовані відкриті прозорі сходи. Починаються вони біля скляних розсувних дверей кабінету і ведуть на другий поверх. «На початку роботи сходи були заплановані в центрі вітальної кімнати. Але ми почали прораховувати всі можливі варіанти їх розміщення з метою знайти найоптимальніший. Згодом переконали замовників розмістити максимально прозорі сходи вздовж скляного вітражу, чим додали вітальні простору і світла», — коментують автори проєкту. Їх підніжжя зроблено у вигляді п’єдесталу з великоформатної плитки з текстурою поверхні мармуру від Laminam. До речі, саме з такої ж плитки зроблено і стільницю довгої тумби за спинкою дивана у вітальні, яка спроєктована і виготовлена студією AddLine.

На другому поверсі прозорі сходи переходять у відкритий майданчик зі скляним огородженням. Цей поверх займає спальня господарів, дві дитячі кімнати та санвузол з душовою. Завдяки тому, що архітектори використали двері прихованого монтажу, стіни стають ідеальною вертикальною площиною, а в комбінації з білим кольором сам простір виглядає цілісно, об’ємно, гармонійно.

В інтер’єрі головної спальні домінують насичені темні відтінки, наприклад, темно-сірий, графітово-чорний, але при цьому кімната не виглядає похмурою, а навпаки — спокійною і тихою. Для обробки стіни за узголів’ям ліжка обрано дубовий шпон. З нього ж виготовлені й ламелі біля дверей. Застосування дерева в поєднанні зі світлим паркетом забезпечує відчуття тепла і затишку. У дитячих же кімнатах з’являються яскраві акценти, що роблять інтер’єр більш жвавим та цікавим. Зайве нагадувати, що із вікон кімнат — чудовий вид на місто з висоти.

Зазначимо, що команда AddLine займалася цим проєктом комплексно — від власне дизайну до ремонтних і декоративних робіт. Цікаво також, що всі корпусні меблі та всі предмети декору розроблені та виготовлені студією спеціально для цього пентхаусу. Оздоблення, предмети меблів, поверхні та матеріали, які автори ретельно вибирали, допомагають досягти ефекту, коли звичайні кордони, які ми звикли бачити в інтер’єрах, виглядають розмитими та просто зникають.

«Хоч ми не обмежували себе у стилі, цьому інтер’єру властиві такі ознаки, як світло, тиша, спокій і порядок, тому його впевнено можна віднести до мінімалізму», — зазначають архітектори. Головною особливістю інтер’єру, на думку авторів, є збалансованість. Ще одним цінним рішенням вони вважають обігравання конструктивних елементів — колони та балки з їхньої легкої руки перетворюються на невід’ємну частину простору та органічно зливаються у загальну архітектурну форму, не привертаючи до себе окремої уваги.

 

Фото: Андрій Жерновий

Текст: Надія Богата