Знищення відомої мозаїки у Львові: архітектори обурені, забудовник обіцяє відновити

У Львові під час реконструкції магазину "Океан" забудовник знищив відому мозаїку художника Володимира Патика. Відповідні фото виклав на своїй сторінці в Facebook користувач Yuriy Rudyy.

Наразі у Львові відбудваються роботи з реновації будівлі магазину «Океан», що знаходиться на вул. Володимира Великого, 26-а. Після реконструкції там має розміститися торгівельний центр. Проектом займалася архітектурна студія «Креатив». Замовник – ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп».

Реконструкція магазину «Океан», Львів. Фото: Зручне місто / Facebook
Реконструкція магазину «Океан», Львів. Фото: Зручне місто / Facebook
Реконструкція магазину «Океан», Львів. Фото: Зручне місто / Facebook
Реконструкція магазину «Океан», Львів. Фото: Зручне місто / Facebook

Судячи з візуалізації проекту, після реконструкції має зміниться фасад та збільшитися висотність, але радянську мозаїку обіцяли зберегти.

Реновація магазину «Океан», Львів. Візуалізація: «Креатив»
Реновація магазину «Океан», Львів. Візуалізація: «Креатив»

Українські архітектори вже висловили обурення діями забудовника. Зокрема головний архітектор Львова Юліан Чаплинський назвав це «актом вандалізму», який порушує домовленості між містом і забудовником. «Я звертаюся до забудовника, який це зробив. Особисто докладу всіх зусиль, щоб ви у Львові більше нічого не будували. Це вже аж ніяк не реконструкція, містобудівні умови та обмеження на цей об’єкт мають бути скасовані», – написав він в Facebook.

«Я хочу звернутися до архітектора Іванова-Костецького, який є викладачем Львівської політехніки. І я хочу вам сказати, що за законом, якщо вони порушили ваш проект, то ви маєте сьогодні написати заяву в ДАБІ України про те, що ваш проект порушено. Якщо ви цього не зробили та не зробите, то я думаю, що ви в змові з девелопером. І мені шкода, що ви викладаєте на архітектурному факультеті Львівської політехніки, тому що у мене питання, чого ви навчите цих студентів», – додав Чаплинський у своєму відеозверненні.

Зазначимо, Сергій Іванов-Костецький – головний архітектор та керівник компанії «Креатив», що займається реконструкцією магазину.

За дорученням міського голови Львова Інспекція Держархбудконтролю розпочала позапланову перевірку об’єкту на предмет дотримання містобудівного законодавства. Інспектори зафіксували, що фреску справді було знищено.

Однак сам забудовник це заперечує. «Ми нічого не знищували. У нас в робочому проекті передбачено, що орнамент цієї мозаїки буде збережений, і в тому вигляді, в якому він був на цій стіні. В нас, згідно з проектом, є переміщення цієї стіни на два метри. Фахівцями тиждень тому в 3D-форматі було зроблено сканування. Ми не порушили нічого. Я можу пообіцяти, що стіна з цим орнаментом буде в такому вигляді, в якому вона була», – цитує «Львівський портал» співвласника компанії-забудовника Володимира Шведа.

Мозаїка на фасаді магазину “Океан” до реконструкції

Інший львівський архітектор Марко Савицький висловив надію, що дії забудовника стануть для нього фатальними. «Ви – нездари і двійошники, навіть не знаєте, що втрачений твір неможливо відтворити!!! Ви нам пропонуєте симулякр? Копію? Дякую, не треба!» – обурився він.

Нагадаємо, рибний магазин “Океан” був відкритий у 1982 році. Архітекторами споруди є Василь Каменщик і Ярослав Мастило. Автором мозаїки з рибами виступив відомий художник Володимир Патик.