Знищений окупантами музей Сковороди у Харкові відновлять

/ Події /

Історичний маєток XVIII століття, у якому був розташований музей Григорія Сковороди, зруйнували вщент 6 травня внаслідок російського обстрілу.

Найцінніші експонати вціліли – їх вивезли з території культурно-просвітньої установи заздалегідь, повідомляють в Харківській ОВА.

Музей Сковороди після ракетного обстрілу. Фото: Олег Синєгубов

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що будівлю відновлять.

“В Сковородинівці планувалися серйозні реставраційні роботи. А тепер доведеться будівлю XVIII століття, в якій проводив останні роки Григорій Сковорода, відновлювати повністю”, – зазначив він. 

Ракета повністю зруйнувала дах історичної споруди. Фото: Олександра Новосел

До відновлення хочуть залучити архітекторів, реставраторів, аби ті дослідили споруду і визначити, коли її звели, які прибудови вона мала. Після цього “будівлю необхідно реставрувати у початковому вигляді”, розповів у коментарі Суспільному дослідник історії Андрій Парамонов.

Такий вигляд має приміщення зсередини. Уцілів монумет філософа. Фото: Олег Синєгубов

“І, мабуть, все-таки я вів би розмову про те, щоби повністю зробити музейну експозицію в основному будинку, який і був побудований наприкінці XVIII століття Андрієм Івановичем Ковалевським, і де бував Григорій Савич Сковорода. Тим більше там шикарні підвальні приміщення. Ви коли туди потрапляєте, одразу бачите, що це старовинне місце”, – пояснив Парамонов.

Такий вигляд мав історичний маєток до приходу “руского міра”. Фото: find-way.com.ua

Музей Сковороди розташований у селі Сковородинівка Богодухівського району. Експонати, пов’язані з творчістю українського філософа, були розміщені у маєтку XVIII століття. 

Саме тут провів останні роки життя та був похований філософ. До 300-річчя з дня народження діяча в споруді планували здійснити реставрацію. Зокрема, відремонтувати адміністративний будинок та облаштувати парк.

 

 

 

Читайте також

У Києві пропонують перейменувати вулицю Московську на честь князів Острозьких

“Зелена” економіка та сміттєпереробні заводи: три етапи відновлення України від Шмигаля

Брак прозорості та інформації щодо відновлення України. Чому архітектори нарікають на владу