“Знеси мене повністю”. У Києві почали розмальовувати російські пам’ятники закликами демонтувати їх

У ГО "Громадський сектор Євромайдану" запустили флешмоб #ЗнесиМенеПовністю, аби привернути увагу столичної влади до об'єктів, які символізують рф.

У відповідь на відкладення КМДА та Мінкультом питань щодо демонтажу подібних об’єктів активісти вирішили зробити так званий “ребрендинг”, повідомив координатор громадського об’єднання Олег Слабоспицький.

Першим у списку флешмобівців став один із ватажків більшовиків Микола Щорс. На його постаменті з’явились написи: “Кат”, “Знеси мене повністю”, “Вбивця, злочинець”, “Воював проти армії УНР”.

Столичні активісти нагадують, які монументи потребують демонтажу. Пам’ятник Щорсу у Києві. Фото: Олег Слабоспицький

“Його постать чітко підпадає під Закон про декомунізацію і ще з 2016 року Український інститут національної пам’яті закликає прибрати монумент з серця столиці. Але, на жаль, протягом 2016-2022 рр. Київська міська рада та Міністерство культури та інформаційної політики України перекидають відповідальність за демонтаж одне на одного. 

Коротка біографія – член РКП(б) з 1918 р. Командир бригади, згодом дивізії у лавах Червоної Армії, у 1918-19 рр. командує військами більшовиків у боях проти Армії УНР. У 1919 р. назначений окупаційним більшовицьким режимом комендантом Києва”, – каже громадський діяч.

Такий вигляд нині має пам’ятник Щорсу. Фото: Олег Слабоспицький

Серед інших монументів, які теж потрапили до переліку, – пам’ятник Пушкіну. На ньому написано: “Русню на демонтаж”, “Демонтуй мене повністю”, “Знеси”.

Флешмобівці розмалювали постамент Пушкіна. Фото: Україна. Декомунізація

Крім того, помітки “Радянська пропаганда” й “Знеси мене” зафіксували й на скульптурі поблизу станції метро Лук’янівська.

Знести також вимагають монумент поблизу станції метро Лук’янівська. Фото: Україна. Декомунізація

Олег Слабоспицький наголосив, що, попри вісім років війни з росією, у столиці залишаються понад 200 пам’ятних знаків радянським та російським діячам, які необхідно знести. 

“Київрада проголосувала рішення про офіційний демонтаж таких пам’ятних знаків, але рішення ніхто навіть і не збирався виконувати. Банально робочу групу для узгодження остаточного списку об’єктів до 14 липня ніхто так і не створив”, – каже він.

 

 

Читайте також

Попри рішення облради, колектив Харківського театру наполягатиме на перейменуванні

Замість каштанів “зеленою візитівкою” Києва можуть стати інші дерева

“Так”. Труханов відповів, чи підтримує ідею перенести пам’ятник Катерині ІІ з центру Одеси