Зеленський відповів на петиції, у яких вимагають знести пам’ятник Катерині ІІ в Одесі

/ Україна /

Президент України повідомив, що електронні звернення надіслані до Одеської міської ради з проханням розглянути відповідно до компетенції.

Напередодні протягом червня та травня було зареєстровано дві петиції, автори яких вимагали демонтажу монумента російської цариці. 

В ініціативі від Олексія Матвеєва йшлося не тільки про знесення пам’ятника, а й про встановлення замість нього артоб’єкта, присвяченого американському порноакторові Біллі Геррінґтону. Відповідно до ідеї, новий герой має сидіти за барною стійкою з пляшкою пива.

Авторка іншого звернення, Стефанія Цегельник, пояснювала, що утримання пам’ятника є недоцільним, оскільки Катерина ІІ увійшла в історію, як особа, що сприяла геноциду українського і кримськотатарського народів.

Пам’ятник Катерині ІІ та її сподвижникам просять демонтувати майже з моменту його встановлення. Фото: відкриті джерела

Обидві петиції набрали по 25 тисяч голосів, тому їх розглянув президент України Володимир Зеленський. 

“Пам’ятник Катерині ІІ (“Засновникам Одеси”) встановлено відповідно до рішення Одеської міської ради від 4 липня 2007 року № 1401-V “Про комплексну реставрацію та благоустрій Катерининської площі м. Одеси з відтворення її історичного вигляду”. З огляду на викладене та з урахуванням норм Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” я звернувся до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції.

Також у листі до Одеської міської ради мною зазначено про важливість захисту національних інтересів, опрацювання питань щодо очищення громадського простору від об’єктів та пам’яток, що стосуються російської імперської та радянської спадщини, яка закріплює в Україні російські пропагандистські антиукраїнські наративи”, – йдеться у відповіді на звернення.

 

 

Читайте також

Петиція про демонтаж пам’ятника Катерині ІІ в Одесі зібрала необхідні 25 тисяч підписів

Одеський пам’ятник Катерині ІІ пропонують замінити на монумент Біллі Геррінґтону

Чотири одеських готелі, які належали росіянам, передали в управління державі