Зеленогайський ліцей на Миколаївщині. Втрачена пам’ятка

/ Втрачена пам’ятка /

У колаборації з Агенцією медійного росту "АБО" та в рамках проєкту "Свій дім" публікуємо історії, розказані українцями про будинки, втрачені внаслідок російської агресії. Сьогодні розповідаємо про ліцей у селі Зелений Гай на Миколаївщині.

Ліцей у селі Зелений Гай на Миколаївщині російські окупанти знищили 13 березня 2022 року. На будівлю скинули авіаційну бомбу. Відремонтовані приміщення перетворилися на руїни, а під завалами знайшли тіла загиблих. 

Колаж наданий платформою «Свій дім»

“24 лютого 2022 року війська російської федерації вторглися на наші території. Ми знали, що зі сторони Херсону суне ворог. Але навіть уявити не могли, які жахи на нас чекають”, – розповіла проєкту “Свій дім” Тетяна Яковлєва, директорка Зеленогайського ліцею.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Перші руйнування були вже на третій день повномасштабного вторгнення.

“Вже на третій день ми чули вибухи, гул танків, літаків, вертольотів. Потім заїхали в село ворожі війська. Але змушені були втікати, бо наші Захисники тримали оборону і добре потріпали їх. Люди стали готувати підвали. Ставало дедалі небезпечніше, з’явилися перші руйнування”, – пригадує Тетяна Яковлєва.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Більшість людей почали покидати свої домівки саме 13 березня – після авіаудару по ліцею. 

Колаж наданий платформою «Свій дім»

“У цей день сталося багато жахливих подій: загиблі, поранені, зруйновані помешкання… Люди не знали, де шукати прихистку”, – додає Тетяна.

Тоді загинув староста села Микола Струтинський, його тіло шукали декілька днів. Важкі поранення отримав директор Зеленогайської школи Олександр Гнедько. За його життя лікарі боролися три місяці, але він не вижив. 

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

“Я живу за 7 хвилин від школи. Наш підвал наче підняло, вирвало двері, гупнуло дахом. У будинку сипалося скло із вікон, лопалися плафони люстр, вилітало скло з дверей, уламки летіли у наші двори…”, – пригадує той жахливий день директорка ліцею.

У приміщенні Зеленогайської школи, крім загальноосвітньої, працювала філія Полігонівської школи мистецтв. У її стінах завжди лунала музика.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

“У селі Зелений Гай з 1990 року була наша філія, ми займали декілька кабінетів у школі. Я не була у селі у цей момент, тому що живу у Миколаєві та їздила туди тільки на роботу. Це страшна трагедія, досі не можемо повірити”, – розповіла проєкту “Свій дім” викладачка фортепіано Олена Жук, яка працювала тут 34 роки.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Наразі Зеленогайський ліцей працює в режимі онлайн. Масштаби руйнувань катастрофічні, але всі сподіваються на його відбудову.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

“Шевченківська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області та Відділ освіти молоді та спорту співпрацюють з благодійними організаціями, фондами, сподіваючись на відбудову нашого закладу освіти”, – розповідає директорка Тетяна Яковлєва.

Підтримати Зеленогайський ліцей може кожен охочий.

Реквізити для внесків:

Відділ освіти, молоді та спорту Шевченківської сільської ради

код ЄДРПОУ 41446295

р/рах. UA 708201720314221013301006025

МФО 820172

На платформі “Свій дім” можна поділитися власними спогадами про зруйновану оселю або заклад, в якому працювали. Для цього є зручна анкета

 

 

Читайте також:

Музей-заповідник Коцюбинського у Чернігові. Втрачена пам’ятка

Будинок з годинником, Маріуполь. Втрачена пам’ятка

Заміський будинок родини Терещенків на Сумщині. Втрачена пам’ятка