Зелений дах обов’язковий! У Празі запровадили нову будівельну норму

Міська рада затвердила поправки до будівельного регламенту, зобов'язавши девелоперів зводити будинки із зеленими дахами. Якщо нахил даху менше 20 градусів - він має бути з рослинами!

Будівельні норми Праги були розроблені Інститутом планування та розвитку City of Prague (IPR) у 2016 році. Їх ввели в дію, незважаючи на протест Міністерства регіонального розвитку. Чиновники міністерства вимагали, щоб столиця розвивалася у рамках загальних правил, які діють у Чехії. Але празькі урбаністи змогли переконати громадськість та місцевих політиків, що правила для невеликих сіл та столиці не можуть бути однаковими.

Очевидно, що у великому місті, де через безліч теплових островів (кам’яних площ, вулиць і будівель), літні температури на кілька градусів вищі, ніж у передмісті. Тому треба посилювати вимоги до озеленення.

Зелений дах на офісній будівлі DRN у центрі Праги

Дах адміністративної будівлі празького ботанічного саду

Вимога висаджувати рослини на дахах не суперечить програмі встановлення фотогальванічних панелей. Регламент допускає комбінацію сонячних батарей із озелененням

Дах національного сільськогосподарського музею у Празі

Тераса на даху офісної будівлі DELTA у Празі

Зелені дахи багатофункціонального комплексу Main Point Pankrác у Празі

Крім норми щодо озеленення дахів, до регламенту внесли поправку, що дозволяє висаджувати дерева в мощення з дотриманням заходів безпеки для комунікацій. Раніше це було заборонено і з часом багато празьких вулиць помітно «облисіли» – старі дерева вмирали, а нові не висаджували, побоюючись пошкодити комунікації.

Молоді дерева, висаджені під час ревіталізації набережної Сметани у Празі

Сучасні технології дозволяють захистити труби та кабелі від коріння дерев, залишалося лише закріпити можливість висаджувати нові дерева на тротуарах законодавчо.

 

 

Читайте також

Витік Темзи вперше пересох через спеку та посуху

Крадій винограду випадково допоміг зібрати кошти на авто для захисників України

У польському місті відкрили кишеньковий парк із лавами з переробленого одягу