“Зелене” місто та центр освіти: стали відомі деталі Генплану Харкова від Фостера

/ Події /

Новий містобудівний документ буде розрахований на довгострокову перспективу. Він передбачає створення стратегії будівництва та відновлення будівель, комунікацій і транспорту.

Про це повідомила команда архітекторів на чолі із британцем Норманом Фостером на міжнародному форумі у Мадриді, де вони презентували концепцію. У ньому також взяли участь представники фінансових інституцій, ООН, Європейського Союзу, уряду України та міської влади Харкова.

Фахівці з проєктування зазначили, що в оновленому Генплані врахують низку аспектів, що пов’язані з відбудовою пошкодженої міської інфраструктури. Серед них – відновлення житла та послуг, оцінка збитків (у тому числі транспортної інфраструктури), ремонт та реконструкція об’єктів соціальної сфери та критично важливих об’єктів. 

Бачення концепції Генплану Харкова. Розвиток виробництва та економіка майбутнього. Фото: Харківська міськрада

Крім того, до уваги візьмуть досвід минулих планів розвитку Харкова. Таким чином у межах одного великого проєкту створиться розгалужена мережа з тематичних проєктів, які регулюватимуть різні напрямки.

Генплан Харкова. Фото: Харківська міськрада

За словами професора Оксфордського університету, фахівця у галузі технологічних та економічних змін Єна Голдіна, на основі Генплану буде забезпечено “економічну стратегію процвітання”.

“Харків має стати центром знань. Важливо залучати найкращі таланти країни та створювати для них комфортні умови, пропонувати робочі місця з високою прибутковістю, відкривати бізнес-школи. Харків має бути “зеленим” містом, зберігши позиції індустріального центру”, – йдеться в заяві.

Норман Фостер розповідає про те, яким чином будуть створювати концепцію і втілювати Генеральний план. Фото: Харківська міськрада

Роль Фонду Нормана Фостера у розробці Генплану. Фото: Харківська міськрада

На думку міського голови Ігоря Терехова, для того, аби модернізувати життєдіяльність Харкова, необхідно побудувати нові мікрорайони, забезпечити безпеку мешканців, створити IT- та індустріальні парки. Зміни також стосуються переходу на нові технології водопостачання, водоочищення, тепло- та газопостачання, покращення медичної та освітньої інфраструктури, а також заміни старого транспорту на більш екологічний. 

“Необхідно використовувати електробуси замість старих автобусів, нові безшумні швидкісні трамваї, оновити рухомий склад вагонів метрополітену”, – пояснив мер міста. 

У новому Генплані врахують аспект відновлення житлової інфраструктури. Фото: Харківська міськрада

Також Норман Фостер підкреслив, що фахівці продовжують деталізувати проєкт, аби досягти усіх цілей. 

“Створюється мережа, яка має спільні цілі. Ця робота має набирати темпи. Ми віримо, що командна робота та мультидисциплінарний підхід допоможуть нам здійснити цей проєкт”, – наголосив британський архітектор.

Напрацювання зі створення концепції відбудови Харкова презентували на міжнародному форумі у Мадриді. Перед тим деталі реалізації представники міста обговорили з командою архітекторів-планувальників. Фото: Харківська міськрада

Крім того, до процесу розробки Генплану запрошують долучитись місцевих жителів. Нині міська влада проводить опитування, у якому кожен харків’янин може розповісти про свої потреби та ідеї щодо майбутньої відбудови. Найдоцільніші з них обіцяють урахувати у розроблені містобудівного документа.

Взяти участь в опитуванні можна за посиланням

 

 

Читайте також

“Ми не чекатимемо репарацій від росії”. Голова “Слуги народу” про те, які держави долучаться до відбудови України

Irpin Reconstruction Summit 4.0: перші пропозиції щодо відновлення міста

Пошкоджені історичні пам’ятки будуть відновлювати за допомогою тривимірної графіки