Замість каштанів “зеленою візитівкою” Києва можуть стати інші дерева

/ Ландшафт /

Очільник "Добропарку" Ігор Добруцький пропонує висаджувати у центрі столиці в’язи.

Доцільність такого рішення фахівець із ландшафтів пояснює тим, що каштани, які ростуть на Хрещатику, не пристосовані до “екстремальних” умов, а тому часто хворіють та засихають. 

“П’ятнадцять років тому я опікувався посадкою каштанів “Бріотті” в бульварній частині Хрещатику. Там коренева частина дерев розвивалася в більш-менш гарних умовах: достатньо землі, мало негативного зовнішнього впливу.

Попри те, що усі дерева “вижили”, лише одне з них продовжує рости без хвороб і має гарний вигляд. Усі інші каштани, які час від часу висаджували на Хрещатику, чекала одна і та ж доля: спочатку або ж одночасно вони хворіли й засихали”, – розповідає Ігор Добруцький.

Усі каштани, які висаджують на Хрещатику, за виключенням бульварної частини, хворіють і засихають. Фото: Ігор Добруцький

Разом із Зеленбудом у 2018 році підприємець ініціював дослідження, у межах якого десяток саджанців експериментальних дерев помістили у спеціальні контейнери, які захищали коріння від впливу солі та інших реагентів взимку. Контейнери обладнали системою крапельного поливу – вона допомагає рослинам перенести досить високі температурні умови влітку, коли температура може сягати +50°C. 

За чотири роки найкраще себе зарекомендував в’яз, каже Ігор Добруцький. Попри непрості температурні умови центральної вулиці, дерево добре розвивається й має достатні тіньові властивості. Крім того, воно гарне на вигляд.

Дерева не можуть витримати екстремальних умов. Фото: Ігор Добруцький

“Сподіваюсь, що врешті-решт експерименти завершаться і натомість прийдуть логічні, раціональні та рішучі дії з боку відповідальних за озеленення центральної вулиці”, – ділиться засновник “Добропарку”.

 

 

Читайте також

“Ірпінь. Хроніки відновлення”. Як митці повертають життя знищеним ландшафтам деокупованого міста

У Києві будуть створювати “водні сади”

У КМДА заявили, що разом з НАБУ запобігли незаконному привласненню Оболонського острова