Волонтерки облаштували близько 50 порожніх будинків для переселенців

/ Україна /

Окрім того, подруги відкрили гуманітарний штаб на Кіровоградщині.

Про ініціативу розповідає видання Texty.org.

Тетяна Босько та Віта Панкул розгорнули волонтерський рух у селі Панчеве біля Кропивницького. Спочатку допомагали військовим їжею, потім, коли до села почали з’їжджатися люди, зрозуміли, що діяльність треба розширювати. Так виник задум облаштовувати покинуті будинки, в яких мешкатимуть постраждалі внаслідок війни. 

Хоча старі хати не мають якісних ремонтів, утім, волонтери намагались зробити все, аби хоч якось налагодити побут і затишок для майбутніх мешканців. Зокрема, команда прибирала, білила, фарбувала, клеїла шпалери і вішала штори у житлових спорудах. 

Волонтерки Тетяна Босько та Віта Панкул. Фото: Texty.org

“Вантажимо у свої автівки віники, каструлі, постіль, охочих допомагати — і їдемо доводити до ладу будинок. Заходимо в хату й думаємо: “Боже, ні, треба шукати щось інше”. А потім постоїмо, посміємося — й за роботу”, – розповідають жінки.

Окрім того, переселенцям шукали та приносили посуд, ковдри, постільну білизну, матраци та меблі. Згодом вдалось закупити навіть нові електроплити та бачки для літніх душів. 

Хата до і після того, як там навели лад волонтерки. Фото: Texty.org

Хата до і після того, як там навели лад волонтерки. Фото: Texty.org

Однією з тих, кому допомогли жінки, стала харків’янка Тетяна Кудрявцева.

“Коли я дзвонила Тані й питала, що ми будемо винні, бо в нас немає грошей, вона сказала: “Ви просто доїдьте живими й усе”. І ці слова залишаться зі мною назавжди”, — розповідає переселенка. 

Нині в селі мешкають близько 70 родин. 

У квітні Тетяна та Віта офіційно зареєстрували “Панчевський благодійний фонд Прихисток”, якому уже встигли допомогти кілька організацій. Нині волонтерки міркують, як забезпечити тепло для переселенців, адже старі будинки мають здебільшого пічки – для них необхідні дрова. А також формують новий список будинків для “реконструкції”, де зможуть поселитись нові родини.

 

 

Читайте також

Вимушені переселенці та волонтери майже щодня влаштовують екоакції в Калуші

За грантові кошти у Вінниці ремонтують гуртожиток для переселенців

На Львівщині незабаром може розпочатись будівництво містечка для переселенців Sich