Власникам зруйнованого будинку на Жилянській запропонували переїхати на околиці – мешканці наполягають на відбудові

17 жовтня іранський дрон пошкодив історичний житловий будинок Йосипа Лева на вулиці Жилянській в Києві. Після атаки частина споруди обвалилась, інша - вцілила. Попри це, місцева влада майже одразу оголосила вердикт: будівля відновленню не підлягає, її треба знести і побудувати новий об'єкт. Мешканці з цим категорично не погодились, відмовились переїжджати на околиці та наразі намагаються вибороти право на відновлення старовинної споруди та свого житла.

Як розповіла виданню «Главком» жителька будинку Тетяна Махрінська, після заяви місцевої влади про те, що будинок не відновлюватимуть, сусіди створили ОСББ. Махрінська його й очолила.

«Тимчасове житло нам не пропонували – ми лише читали у новинах про те, що нас заселять у готелі чи гуртожитки. Зараз ми розмістилися хто у друзів, хто у родичів. Після заяви міського голови про те, що будинок не вдасться відновити, ми створили ОСББ і тепер спілкуємося з владою. Ми будемо вимагати відновлення, адже з усього будинку пошкоджено лише чотири квартири, інша половина дому ціла. Наприклад, у моїй квартирі (вона у правій, уцілілій частині), тріщин на стінах немає. Тому на сьогодні існують два варіанти: або повністю руйнувати будинок і зводити новий, або відбудовувати його пошкоджену половину», – розповіла Махрінська.

За її словами, 25 листопада відбулася перша нарада, на якій було сказано, що варіанти відбудови будинку шукатимуть архітектори. Для цього вже проводять експертизи – оглядають фундамент і стіни. Мешканці будинку чекають на їхній висновок.

Фото: Будинок на Жилянській/Facebook

Наразі, попри те, що половина дому вціліла, жити у ньому не можна. 17 жовтня працівники ДСНС, після того, як загасили пожежу, підіймали мешканців вцілілої половини на потрібний поверх, аби вони могли зібрати речі, і потім спускали додолу.

Місцева влада водночас запропонувала мешканцям, що втратили своє житло внаслідок російської атаки, або заселитись у квартиру у новобудові на вулиці Польській, або отримати грошову компенсацію. Запропоноване житло розташоване на лівому березі Києва ближче до околиць міста, розмір грошової компенсації озвучений не був.

«Тоді дві родини погодилися поїхати і подивитися на квартири. З’ясувалося, що вони розташовані на 23 поверсі у новобудові. Зараз, під час відключень світла, це поганий варіант. Газу і води там також не буде. Плюс, будинок ще треба доводити до ладу після забудовників. Тобто нам запропонували геть не те, що ми мали. Фактично та новобудова за Червоним Хутором – одна з останніх у межах Києва, далі вже танковий завод. Біля нього нам теж менш за все хочеться зараз жити», – пояснює Тетяна Махрінська.

Також мешканці будинку на Жилянській дізналися, що інші будинки з аналогічними руйнуваннями вже почали відбудовувати, зокрема на Виноградарі і на Академмістечку. Хоча мер Києва Віталій Кличко у перший день озвучив вердикт – мовляв, будинок не підлягає відновленню.

Фото: Газета “Хрещатик”

«Ми із сусідами зібралися, порівняли наш історичний будинок у центрі Києві із висоткою на околицях поруч із небезпечним об’єктом, і зрештою створили ОСББ, щоби спільно відстоювати наші інтереси. ОСББ відповідає не лише за будинок, а й за землю під ним, тобто всі власники квартир є співвласниками території», – пояснює стратегію Махрінська.

Наразі мешканці будинку на Жилянській чекають на висновок архітекторів, але загалом вони готові розділити із містом витрати на відбудову.

«Коли архітектори приїхали – сказали, що будинок, можливо, не настільки аварійний, щоби його зносити. Тобто можна буде лише добудувати іншу половину. Поки що немає результатів експертизи, але сподіваємось, що, незалежно від висновку, ми зможемо повністю відбудувати будинок за рік чи два», – каже Тетяна Махрінська.

Нагадаємо, раніше кияни за кілька днів зібрали 6 тисяч підписів під петицією щодо відновлення пошкодженого 17 жовтня іранським дроном історичного будинку купця Йосипа Лева. Тоді активіст Дмитро Перов повідомив, що реставратори з Польщі готові безкоштовно допомогти відбудувати споруду. Проте комісія Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин не підтримала петицію, відхиливши її.

 

 

Читайте також:

Мешканці зруйнованого дроном будинку на Жилянській планують самотужки його відновити

Кияни обурені намірами Кличка без експертизи знести пошкоджений історичний будинок

“Демократія та відкритий простір”. Українські архітектори розробили дизайн нової будівлі мерії для Маріуполя