Вхід до Пантеону в Римі стає платним

Уряд в Італії скасовує безкоштовне відвідування найпопулярнішого культурного об’єкта в країні, відтепер вхід в Пантеон в Римі коштує 5 євро.

Як пише The Times, міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано назвав це рішення проявом “здорового глузду” та “скромною платою за найвідвідуваніше культурне місце в Італії”.

Останнє не є перебільшенням — в 2019 році будівлю відвідали 9 млн відвідувачів. З відвідувачів віком до 25 років стягуватиметься збір у розмірі 2 євро, решта – 5. 70% доходу піде уряду, решта — Римській єпархії.

Водночас, безкоштовним вхід у храм лишється для дітей, жителів Риму, персоналу базиліки та людей, які відвідують церковні меси.

Зведений імператором Адріаном у II ст. н. е., Пантеон функціонує як церква від 609 року нашої ери, тобто меси проводяться, коли туристи просто прогулюються повз, аби помилуватися найбільшим неармованим куполом у світі.

Купол Пантеону. Фото: Unsplash/Mathew Schwartz

Видання зазначає, що в Римі вже тривалий час точаться дискусії, чи повинні відвідувачі платити за вхід.

У 2017 році від ідеї встановити плату за вхід у розмірі 2 євро відмовились після того, як критики заявили, що це встановить тенденцію платного входу до інших церков Риму, наслідуючи приклад таких країн, як Велика Британія, де вхід до собору Святого Павла коштує 23 фунти.

 

 

Читайте також:

Від темряви до світла: як зароджувалась епоха Відродження

Мармурові скульптури Парфенона можуть повернутися з Британського музею до Афін

Вчені розгадали секрет «самовідновлення» римського бетону