Вчені створили покриття для авт, що відновлюється після взаємодії з сонячним промінням

/ Технології /

Корейські дослідники обіцяють, що подряпини з машини чи навіть смартфона завдяки розробці швидко зникатимуть.

Про це повідомляє медіа Gizmodo.

У Кореї розробили самовідновлювальну спеціальну речовину, яку можна наносити на моделі автомобілів. Так, дослідники з Корейського науково-дослідного інституту хімічної технології модернізували високоміцне захисне полімерне покриття та ввели фототермічний барвник. 

Зображення: Корейський науково-дослідний інститут хімічної технології

Барвник поглинає інфрачервоне світло сонця і перетворює його на теплову енергію, що підвищує температуру поверхні захисного покриття. Хімічні зв’язки у полімерній структурі покриття реагують на підвищене тепло, дисоціюючи, а потім знову возз’єднуючись, повільно відновлюючи пошкоджену полімерну структуру в місці появи подряпини, доки вона не зникне.

Таким чином водій, припаркувавши авто на сонці приблизно на 30 хвилин, може позбавитись від усіх подряпин на його покритті. Процес “загоєння” реально прискорити за допомогою джерела світла високої інтенсивності, наприклад, лазера.

Зображення: Корейський науково-дослідний інститут хімічної технології

Ефективність та швидкість процесу відновлення залежать від кількох факторів, у тому числі від інтенсивності впливу сонця. Дослідники впевнені, що покриття можна використовувати не тільки для автомобілів, але і як спосіб захистити інші транспортні засоби, наприклад, літаки та човни. Або ж навіть смартфони – речовина допоможе позбавлятись від подряпин і на пристроях.

 

 

Читайте також

Першу в Україні інноваційну сонячну енергетичну систему Smartflower встановили у Тернополі 

Для однієї зі шкіл Львова зведуть навчальний корпус завдяки 3D-друку

Вільнюс зобов’яже державні установи встановлювати на дахах сонячні панелі