В США надрукували на 3D-принтері перший в світі біорозкладний будинок

Центр передових конструкцій і композитів університету Мен в США створив перший надрукований на 3D-принтері будинок, повністю виготовлений із біоматеріалів. 

Завдяки технології науковці хочуть вирішити проблему з нестачею житла, з якою зіткнулися Сполучені Штати в останні роки, пише Engadget.

Вони вже зробили один будинок площею близько 55 квадратних метрів. Підлога, стіни та дах в ньому виготовлені з деревних волокон і смол, тоді як зазвичай 3D-друк будинків здійснюється з глини чи бетону.

Видання зазначає, що цемент – ключовий інгредієнт бетону – має величезний вуглецевий слід. Станом на 2018 рік світове виробництво цього матеріалу спричинило приблизно 8% річних викидів парникових газів. Це більше, ніж виробляє вся авіаційна галузь.

Фото: University of Maine

Будинок також повністю придатний для вторинної переробки, а його збірка не потребує тривалого часу. Після 3D-друку чотирьох модулів центр облаштував біорозкладний будинок всього за півдня. Підведення будинку до електрики тривало близько двох годин.

Зазначається, що зменшення або повне усунення потреби в бетоні в будівництві може кардинально змінити ситуацію з навколишнім середовищем.

 

 

Читайте також:

В Україні створять тренувальний центр 3D-друку будівель

У США завдяки 3D-друку розробили технологію створення “зелених фасадів”

Українські архітектори пропонують відновити Північну Салтівку за допомогою 3D-друку