Урбаністи з Big City Lab завершили Альбом безбар’єрних рішень

/ Урбаністика /

Проєкт було створено під егідою першої леді

Перший в Україні посібник з безбар’єрного проєктування опублікований і готовий до використання. Він покликаний допомогти зробити міста зручними для всіх.

 

«Ми усі – різні, і нам усім однаково має бути зручно»

Команда урбан-бюро Big City Lab опублікувала Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник для архітекторів, який на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Автори враховують потреби різних осіб: зокрема й людей з порушеннями здоров’я чи травмами, дорослих з маленькими дітьми, літніх людей чи людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Альбом презентувала перша леді Олена Зеленська під час діалогу зі студентами-архітекторами та професійною спільнотою.

Команда розробниць Альбому на зустрічі першої леді зі студентами-архітекторами

«Українські міста мають стати дружніми до своїх героїв. Наша команда дослідила основні проблеми доступності міст і зібрала рекомендації для їхнього вирішення. Презентуючи Альбом безбар’єрних рішень, ми ділимось цими підказками з усіма, хто опікується рівнем якості реалізації публічних просторів.

Адже безбар’єрність під час війни – це й питання безпеки, створення умов для тих, хто тікає від війни, та реабілітації тих, хто повертається із зони бойових дій. Поранення, що отримують наші громадяни і на фронті, і в тилу, можуть призвести до постійної чи тимчасової маломобільності. Вони всі заслуговують на мирне життя у своєму місті, яке має бути доступним і комфортним для них. Міста повинні приймати усіх, а не ставати перешкодами на їх шляху», – зазначає Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab.

Перша леді Олена Зеленська на презентації Альбому безбар’єрних рішень

Урбан-бюро Big City Lab пояснює логіку безбар’єрних рішень

Посібник адаптували до воєнного часу і додали рекомендації, що враховують безпекові потреби: там можна знайти поради, що стосуються дверей для евакуації, світломаскування й обладнання шпиталів і штабів, встановлення стел екстреної допомоги, місця для гуртування громади під час вимкнення електроенергії чи газу, кімнат сенсорного розвантаження для тих, хто має чутливість до світла та звуків, облаштування прихистків для ВПО та відповіді на інші актуальні теми.

Ілюстрація: Альбом безбар’єрних рішень, розділ 1: ґанки та подвір’я

 

Цей посібник – перший в Україні. В чому його унікальність?

В альбомі не тільки представлені рішення із схемами та замірами для проєктування — там простими словами пояснюють, які нюанси потрібно враховувати для різних людей та як адаптувати простір для них. Адже проєктувальникам потрібно розуміти людське різноманіття, щоби створити справді комфортний простір. Щоб зібрати цю інформацію, команда провела консультації з багатьма вузькопрофільними фахівцями, науковцями та представниками маломобільних груп населення. 

Альбом складається із рекомендацій для ґанків і подвір’їв, вулиць, громадських просторів і громадських будівель

Альбом складається з чотирьох розділів із рекомендаціями для ґанків і подвір’їв, вулиць, громадських просторів і громадських будівель. Використовуючи цінності універсального дизайну, автори зібрали у посібнику універсальні – кращі рішення для нового будівництва, адаптаційні – за неможливості зробити ідеально, та бар’єрні – небезпечні рішення із реальними прикладами київських локацій.

Ознайомитися та завантажити альбом можна за посиланням.

 

Альбом безбар’єрних рішень створюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізується громадською організацією Безбар’єрність спільно з Мінрегіон у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Розробником Альбому безбар’єрних рішень виступає урбан-бюро Big City Lab.

 

 

Читайте також

Недоступне місто. Як зробити Київ комфортним для усіх – проєкт Big City Lab

Міста чужих: стеж за собою, будь обережним!

Урбанина презентувала кінцевий варіант “Довідника з відбудови міст”