Український стартап Releaf Paper отримав від Єврокомісії 2,5 млн євро на будівництво фабрики

Український екостартап Releaf Paper, що розробив технологію виробництва паперу з опалого листя, став переможцем програми EIC Accelerator 2022 від Єврокомісії. 

Як повідомляє Forbes, Єврокомісія профінансує будівництво фабрики на 2,5 млн євро. Ще €1 млн Releaf Paper планує залучити у вигляді позики в одному із французьких банків, каже співзасновник стартапу Олександр Соболенко.

Грантова програма розрахована на два роки, її реалізація почнеться у квітні 2023-го. Додатково стартап отримав рекомендації на подальші інвестиції від Єврокомісії на ще дві фабрики загальною сумою щонайменше €8 млн. Їх мають схвалити окремо.

Фото: Releaf Paper/Facebook

Для будівництва першої фабрики стартап розглядає Францію, Фінляндію та Україну. Ймовірні локації для ще двох виробництв – Німеччина та Польща.

 

Про Releaf Paper

Releaf Paper – це український екостартап, що був заснований 2020 року. Основний продукт – папір і паперові пакети, що виготовляються без використання деревини. Технологію виробництва паперу з опалого листя придумав на той час 17-річний школяр із Закарпаття Валентин Фречка. Компанію він запустив із бізнес-партнером Андрієм Варцабою, перші продажі стартували у травні 2021 року.

Фото: Releaf Paper/Facebook

Власного виробництва Releaf Paper не має – спершу папір виготовляли на потужностях Житомирського картонного комбінату, наразі – на Луцькому картонному комбінаті.

Серед замовників Releaf Paper в Україні – L’Oreal, Samsung, Weleda, Schneider Electric. У вересні 2022 року стартап запустив продажі у Європі – покупцям відвантажують вироблену в Україні продукцію зі складу у Словаччині.

Обсяги продажів у Європі незначні – наразі Соболенко оцінює їх у «тисячі євро на місяць». Здебільшого це тестові замовлення невеликих партій продукції. Найбільший попит – із Німеччини та Франції.

 

Читайте також:

Львівські стартапери відтворили зруйнований Хустський замок у доповненій реальності

Google спрямує $5 мільйонів на підтримку українських стартапів

Італійський стартап пропонує створювати предмети дизайну з перероблених рибальських сіток