Український павільйон на Венеційській архітектурній бієнале серед кращих за версією Dezeen

18 травня стартувала Венеційська бієнале архітектури 2023, на якій видання Dezeen виділило найцікавіші павільйони. Серед них редакція відзначила і український павільйон "Before the future". 

Dezeen пише, що добірку найкращих павільйонів складав редактор Том Рейвенскрофт.

Темою цьогорічної Венеціанської архітектурної бієнале, яку курує Леслі Локко, є «Лабораторія майбутнього». Багато національних павільйонів зосередились на питаннях деколонізації та декарбонізації.

Український павільйон: “Before the future”

До списку зокрема потрапив і наш павільйон, який був розділений на дві виставки. Перша це простір, який відсилає до Змієвих Валів – мережі укріплень 10-го століття в Київській області.

“Незвичайні споруди, які після вторгнення Росії в Україну стали символом почуття безпеки в українському суспільстві”, – зазначили куратори.

Фото: Oleksandr Kurmaz

Французський павільйон: Ball Theater

Французький павільйон був розроблений, щоб “пробудити наше бажання утопії”. Він був спроєктований архітектурною студією Muoto і представляє рефлексивну напівсферичну сцену, на якій протягом бієнале проходитиме серія вистав.

Фото: Schnepp Renou

“Це був спосіб відповісти на цьогорічну тему бієнале. Театр — це лабораторія, тому що ти можеш робити все, що завгодно. Ти можеш надіти капелюха, нанести грим і ти вже хтось інший. Це місце для самовираження та інклюзивності”, – розповів архітектор Muoto Ів Моро.

Бразильський павільйон: Terra

Виставка мала на меті розповісти, як земля Бразилії сформувала розуміння спадщини та ідентичності, тому бразильський павільйон був засипаний землею, що додало йому відчуття спокою та неймовірного аромату.

“Значення землі глибоко вкорінене в концепції та наративах національного становлення та репрезентації Бразилії”, — сказали куратори павільйону Габріела Де Матос і Пауло Таверес.

Фото: Astrid Fadnes

Павільйон Нордичних країн. Girjegumpi: The Sámi Architecture Library

Іншим павільйоном, який викликає відчуття гостинності, був північний павільйон, який був заповнений кочовою бібліотекою, що містить 500 книг про архітектуру корінних народів, зібраних архітектором Джоаром Нанго.

Бібліотека представлена ​​разом із творами мистецтва, фільмами, матеріалами та знайденими об’єктами на експозиції, кураторами якої були Карлос Мінгез Карраско та Джеймс Тейлор-Фостер.

Фото: Laurian Ghinițoiu

Британський павільйон: Dancing before the moon

Павільйон  через добірку вражаючих творів мистецтва та фільм демонструє, як діаспори проєктують спільний простір. Куратори хотіли, щоб павільйон продемонстрував неймовірну різноманітність, що притаманна Британії, відвернувши увагу від звичайних традицій.

Фото: Taran Wilkhu

Естонський павільйон: Home stage

Павільйон розташований за межами основних виставкових зон. Інсталяцію розмістли в орендованій квартирі, де акторка виконує щоденні ритуали. Таким чином досліджуються проблеми володіння власним житлом.

Фото: Естонський павільйон

Павільйон прикладного мистецтва. Tropical Modernism: Architecture and Power in West Africa

Виставка зосереджується на тому, як розвивався тропічний модерністський стиль архітектури та як він перейшов від інструменту підтримки колоніального правління в Африці до прийняття та адаптації незалежними африканськими націями.

Фото: Victoria & Albert Museum

Австралійський павільйон: Unsettling Queenstown

Внесок Австралії мав на меті безпосередньо звернутись до теми деколонізації та піддати сумніву вплив Британської імперії.

“У ньому (павільйоні) розглядається те, що роблять і що можуть зробити архітектори для активної деколонізації місць і просторів, одночасно розмірковуючи над історичною спадщиною колоніалізму та екстрактивізму”, – розповідають куратори.

Фото: Tom Roe

Швейцарський павільйон: Neighbours 

Для створення цієї інсталяції не було транспортовано жодних матеріалів, аби зменшити вплив на навколишнє середовище. Натомість куратор Філіп Урспрунг зніс стіну, що відокремлювала швейцарський павільйон від сусіднього венесуельського, щоб продемонструвати, як можна розірвати кордони.

“Джардіні — це середовище, де павільйони, один біля одного, розташовані як сусіди. У той же час ця фіксація на національній участі звужувала наш кругозір протягом багатьох років – це пережиток минулого. Павільйони повинні піклуватися один про одного, як і ми як люди”, — пояснив куратор Філіп Урспрунг.

Фото: Martin Lauffer

Німецький павільйон: Open for Maintenance

Німецький павільйон був заповнений матеріалами, вилученими з минулорічної бієнале мистецтва, які тепер мають знайти нове використання у Венеції.

“Ми хотіли показати, як для таких архітекторів, як я, існують інші способи роботи з матеріалами. Ми можемо повторно використовувати матеріали для ремонтних робіт”, – сказав архітектор Петтер Краг, який є одним із восьми членів команди кураторів.

Фото: Німецький павільйон

Латвійський павільйон

Архітектурний супермаркет, який демонструє 506 “продуктів”, заповнює павільйон Латвії.

Фото: Martin Lauffer

Кожен продукт створено за зразком павільйонів із останніх 10 бієнале, а їхні назви використовуються як гумористичні етикетки. Елементи виставки нагадують консервні банки з харчовими та побутовими товарами. Їх розробили куратори із застосуванням штучного інтелекту.

 

 

Читайте також:

“Україна невдовзі переможе”. Президентка Єврокомісії відвідала український павільйон на Венеційській архітектурній бієнале

Україна офіційно відкрила власний павільйон на Венеційській архітектурній бієнале

“Українська ДНК” на Венеційській бієнале. Як Україна буде представлена на найпрестижніший архітектурній виставці світу