Українські та міжнародні архітектори й урбаністи обговорили, як відбудовувати зруйновані міста

/ Архітектура /

У рамках конференції you promised me a city, що відбулась у німецькому Ганновері 10-11 червня, українське урбан-бюро Big City Lab спільно з литовським бюро Pupa організували воркшоп, на якому підняли тему відновлення зруйнованих російською війною міст і будівель. 

До обговорення долучились також архітектори, урбаністи та дослідники з Німеччини, Великої Британії, Греції, Словенії.

У рамках дводенної конференції провели перформанси та дебати, а також воркшопи. Представники міжнародної спільноти, що взяли участь у заходах, шоковані наслідками руйнувань, та водночас – вони дуже вражені згуртованістю та ініціативністю українців.

Здебільшого гості цікавились темами організації та координації волонтерів: як саме та звідки українці беруть матеріали, що думають про майбутнє країни та відбудову, запитували про колаборації різних ініціатив та держави.

Одна із тем обговорення воркшопу. Зображення: урбан-бюро Big City Lab

Основні тези з виступів на вокршопі:

◉ Під час воєнного стану в країні всі повинні бути залученими. Починати планувати відбудову потріно вже, не чекаючи перемоги.

◉ Пріоритетно варто ремонтувати об’єкти, які необхідні в першу чергу. Це потрібно робити якнайшвидше: скоро почнеться холодний сезон, непогода, дощі, холод та сніг, що зіпсують будівлі, які внаслідок бойових дій незахищені дахами та вікнами.

◉ Важливе завдання – не тільки зберегти будівлю та відремонтувати її, але й привнести щось своє, оновити, зробити більш сучасною.

◉ При створенні проєктів враховувати, що наразі у країні проблеми з ресурсами: з пальним, з будівельними матеріалами. Наприклад, охочих волонтерити набагато більше, аніж є можливість забезпечити для них транспорт через нестачу пального.

◉ Гроші на відбудову в цей час беруть з краудфандингу.

Обговорення відбудови під час вокршопу розділили за категоріями: великі міста, села, спальні райони міст, історичні райони міст, урядові будівлі, музеї/історичні будівлі, комерційні будівлі, освітні установи, а також пам’ятники та монументи.

Суспільству необхідне переосмислення форми та подачі культурної пам’яті

Саме остання категорія викликала найбільш жваву дискусію серед учасників. Ключові тези полягали в тому, що монументи та пам’ятники – це не тільки культурна пам’ять, але й інструмент пропаганди, впливу на зміни історії. А пам’ятники росії – це російські мітки нашої території. Дійшли висновку, що суспільству необхідне переосмислення форми та подачі культурної пам’яті. Для збереження пам’яті необхідна взаємодія з пам’ятками, щоб вони змогли доторкнутись до почуттів людини, а не тільки споглядати.

Зображення: урбан-бюро Big City Lab

За результатами воркшопу згодом підготують детальну статтю із висновками, рекомендаціями та підходами до відбудови, на які можна буде опиратися при відновленні міст.

Організаторами події виступили endboss разом із Вікторією Тітовою з українського урбан-бюро Big City Lab, Юстіною Мулюоліте та Тадасом Йонаускісом, що представляли Вільнюський університет, у співпраці з BDA Niedersachsen – німецькою архітектурною палатою.

 

 

Читайте також

“Зелене” місто та центр освіти: стали відомі деталі Генплану Харкова від Фостера

Irpin Reconstruction Summit 4.0: перші пропозиції щодо відновлення міста

У Відні реконструювали площі, аби зробити простір влітку менш спекотним