Українські інженери створили технологію швидкісного будівництва для повоєнного відновлення міст

/ Технології /

Завдяки розробці можна буде зводити 120 квартир щомісяця. 

За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, через бомбардування росією українських міст понад 800 тисяч людей залишились без домівок, зруйновано понад 45 млн кв. м житла. За різними оцінками, щоб усунути наслідки бойових дій знадобиться від 10 до 15 років. Утім, навіть в доковідні та довоєнні часи обсяг спорудження житла сягав біля 10 млн кв. м на рік.

Завдяки технології Well-being ConTech, яку розробили українські інженери, терміни будівництва житлових будинків скоротять удвічі

Тому для пришвидшення процесів українські інженери створили прогресивну prefab-технологію швидкісного виробництва та зведення збірних бетонних утеплених будинків Well-being ConTech, завдяки якій терміни будівництва скоротяться вдвічі, порівняно навіть із поширеними в Україні та світі технологіями. Отож, за місяць обіцяють будувати понад 120 квартир, що дорівнює двом шестиповерхівкам.

Багатошарові елементи, виготовлені на заводі, уже матимуть всі технологічні отвори та штроби для електрики

Короткі терміни спорудження та зниження собівартості зумовлені попереднім виробництвом всіх елементів споруди на заводі та їхньому швидкому збиранню на будмайданчику. У багатошарових стінах, утеплених мінеральною ватою, вже зроблені всі технологічні отвори та штроби для електрики. Тому житло, зведене за такою технологією, ще називають “будинками без перфораторів”.

Заводське виготовлення стін і плит перекриттів також дозволить досягти рівності та гладкості поверхонь. Це все суттєво зменшить час на проведення оздоблювальних робіт і прискорить заселення сімей.

Стіни таких будинків здатні витримати навантаження, що дорівнює землетрусу інтенсивністю до 8 балів

“Новою метрикою відновлення України має стати саме концепція швидкозаселення, – говорить Марк Кестельбойм, CEO підрозділу Well-being ConTech компанії “Будова” й один з авторів концепції прогресивної системи відбудови. – За допомогою нашої технології, в якій поєднується фактор високого ступеня готовності всіх елементів будинку та їхнього швидкого спорудження, ми зможемо відбудувати країну достатньо швидко”. 

Зовнішні стіни будівлі утворюють сейсмостійкий бетонний каркас, що підвищить спротив прогресуючому руйнуванню та обваленню, спричиненого вибухами. Вони здатні витримати навантаження, що дорівнюють землетрусам інтенсивністю до 8 балів.

Перший завод Well-being ConTech уже зведений в Одесі, його потужність становить 72 000 кв. м житла на рік

Ці будинки також передбачають суттєве зниження енерговитрат під час експлуатації завдяки комплексу енергоефективних рішень: утеплена багатошарова зовнішня стіна, теплоощадні інженерні системи, використання альтернативних джерел енергії тощо. Експлуатація житла передбачає використання цифрової системи контролю енерговитрат.

При зведенні збірних будинків за технологією Well-being всі виробничі процеси діджиталізовані, контролюються спеціальним програмним забезпеченням, що унеможливлює корупційну складову та робить прозорим бюджетування й звітність перед інвесторами.

Перший завод Well-being ConTech збудований в Одесі, його потужність понад 72 000 кв. м житла на рік. Розташування виробництва дозволяє знизити логістичні витрати, наприклад, під час майбутнього відновлення Херсона та Миколаєва. Автори заявляють, що готові масштабувати виробництво та будувати заводи будь-де в Україні протягом 3-6 місяців.

 

 

Читайте також

У США завдяки 3D-друку розробили технологію створення “зелених фасадів”

SavePlaceUA. Українська ініціатива з виготовлення укриттів за прикладом Ізраїлю

На Львівщині пропонують зводити укриття у вигляді будинків гобітів