Українські архітектори пропонують відновити Північну Салтівку за допомогою 3D-друку 

/ Архітектура /

Авторами концепту стали Любомир Подолянич і Костянтин Русєв.

Пропозиція післявоєнної реконструкції значно пошкодженого унаслідок війни району Харкова здобула 6 місце та потрапила до десятки кращих проєктів міжнародного конкурсу Impact Design.

Архітектори зауважують, що їхнє рішення дозволить не лише швидко відбудувати зруйновані росією будинки одного з найбільших за кількістю мешканців міст України, а й створити нові, комфортні умови для тих, хто повернеться додому.

Екстер’єр відновлених будинків із архітектурними “латками”, створеними завдяки 3D-друку. Зображення надане авторами концепту

Відповідно до задуму, після перевірок пошкоджені частини панельної конструкції будуть демонтовані, а її саму зміцнять металевим каркасом і зроблять архітектурну “латку” з житлових модулів, які будуть надруковані на 3D-принтері. 

Модуль площею 31,3 м2 буде складатись з двох рівнів: “дорослого” та “дитячого”. До першого входять кухня, вітальня, ванна кімната та робоча зона. “Дитяча” ж зона матиме два робочих і спальних місця та невелику потайну ігрову. 

Інтер’єри житлового модуля. Зображення надане авторами концепту

Схема житлового модуля. Зображення надане авторами концепту

Особливу увагу архітектори приділили системам зберігання та меблевим трансформерам. У цокольному поверсі для кожної квартири передбачено контейнери, де господарі можуть зберігати великогабаритні речі, наприклад, сноуборди, коляски абощо. 

Окрім того, Любомир і Костянтин пропонують за потреби облаштовувати спортивні майданчики чи зони для відпочинку на покрівлях споруд. А біля будівель передбачено місце для паркування, підзарядки електросамокатів і велосипедів. 

Деталі проєкту. Зображення надане авторами концепту

Деталі проєкту. Зображення надане авторами концепту

“Враховуючи те, що вся територія України з середини 1950-х років була забудована житловими багатоповерховими панельними будинками цієї ж серії, цей досвід можна поширити і на інші території, які постраждали від російської агресії”, – пояснюють розробники. 

Архітектори обрали технологію 3D-друку, бо за її допомогою можна швидко створити постійне житло для тисяч постраждалих українців. Також таке рішення дозволить заощаджувати людський ресурс, економити на будматеріалах і логістиці, адже для зведення стін і перегородок використовується готова суміш, і надалі створені об’єкти не потребують додаткової обробки. 

Зображення надане авторами концепту

“За допомогою 3D-принтера можна створювати цікаві, пластичні об’єми, які легко адаптуються до конкретної ситуації. Хаотично заповнюючи зруйновані ділянки типової панельної забудови, ця концепція покращить візуальний образ та естетичність сірих одноманітних мікрорайонів радянської доби”, – підсумовують Любомир та Костянтин. 

 

 

Читайте також

Квартальний тип забудови, зелені зони й укриття. Концепт відбудови Північної Салтівки від EGOHOUSE

Архітектори проти війни. Ольга Клейтман і її рідний Харків

“Напрацювання дизайн-маніфесту вже є”: Норман Фостер почав розробляти план реконструкції Харкова