Україна вперше за 9 років матиме власний павільйон на Венеційській архітектурній бієнале

/ Архітектура /

Україна представить власний павільйон під назвою “Before the Future” (Перед майбутнім) на Biennale Architettura 2023.

Проєкт презентували під час пресконференції заступник міністра Сергій
Деркач, Комісар павільйону Мар’яна Олеськів та куратори павільйону України Олексій Петров, Ірина Мірошникова та Борис Філоненко.

Організатори українського павільйону на Венеційській архітектурній бієнале

Як відзначають організатори, назва павільйону України “Before the Future” повноцінно відповідає загальній тематиці цьогорічної Biennale Architettura 2023 — “The Laboratory of the Future” (Лабораторія майбутнього).

Куратор укрїнського проєкту Борис Філоненко зазначає, що архітекторка Леслі Локко, яка є кураторкою всієї бієнале, цього року ставить низку питань: як змінюється роль архітектора, хто такий архітектор і за що він відповідає, як він вибудовує зв’язки, чи можна будувати до того, як сформовані спільноти і цінності.

“І цей роздум веде Леслі Локко до інших питань. Зокрема, як архітектори і спільнота розповідають історії, і як ці розповіді стають можливими? Що робить голос почутим? І це запитання особливо для мене є викликом, оскільки ми бачимо, що з одного боку, все більше ми отримаємо підтримки, проте одночасно нас не завжди чують. І в цій ситуації ми зможемо розказати якісь історії і знайти точки комунікації”, – каже він.

Філоненко зазначає, що тема майбутнього – складна тема, а майбутнє архітектури складна історія, бо інсували утопічні проєкті 20 століття, які мали на меті будувати якесь майбутнє, заради якого були принесені великі жертви.

Парадокс архітектурної професії полягає в тому, що питання будівництва і відновлення розкривається одночасно з великими втратами

“Ця тема є не простою, це майбутнє катастроф, кліматичних загроз і ця перспектива пересуває майбутнє в проблемну тему, заблокаване майбутнє, як іноді кажуть. Але в Україні ситуація протилежна, оскільки українці наразі живуть в концепції “після перемоги”. Власне цей досвід, цей унікальний і одночасно трагічний та складний момент, в якому опинилися ми і архітектори зокрема, ми б хотіли зафіксувати і передати в павільйоні. Парадокс архітектурної професії полягає в тому, що питання про будівництво і відновлення розкривається одночасно з великими втратами”, – додав Філоненко.

За словами Сергія Деркача, участь України в архітектурній Бієнале необхідна, бо наразі нашій країні важливо тримати питання війни на міжнародному порядку денному і нагадувати світові про незаконне вторгнення.

“Також це можливість залучити до відновлення найкращих фахівців з усього світу, спробувати знайти ефективні архітектурні рішення для відбудови. Не менш важлива причина – це можливість представити наших українських архітекторів та митців на міжнародному майданчику”, – заявив Сергій Деркач.

Простір павільйону України в Арсенале нагадуватиме відвідувачам укриття, в яких українці вимушені ховатися вже понад року

Дуже важливим є те, що Україна поновлює присутність на найбільшій архітектурній виставці світу саме зараз, на другий рік повномасштабного вторгнення росії, оскільки незабаром перед українськими архітекторами постануть нові виклики з повоєнної відбудови країни.

«Найкращі українські архітектори невдовзі зіткнуться з головним викликом — повоєнним відновленням країни. Саме від них залежатиме, наскільки сучасними та інклюзивними стануть українські міста майбутнього», – заявила Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів, яка є Комісаром українського павільйону на виставці.

Програма буде представлена відразу на двох локаціях – Арсенале та Джардіні.

  • у Арсенале: простір павільйону України — це приміщення з низькою стелею, яке збере відвідувачів під укриттям та надасть можливість для зустрічей тимчасових спільнот і презентацій спільних висловлювань.
  • у Джардіні: відкритий простір, в якому акцентується увага на наших стосунках з землею. «Війна повернула нас до тісних зв’язків з землею. Вона нас захищає, укриває, годує та об’єднує. Ще з часів Середньовіччя на території України споруджували оборонні земляні споруди – Змієві вали. Минулого року вони допомогли зупинити ворога на Київщині», – йдеться в описі проєкту.

“Загальний меседж нашого павільйону полягає в тому, що захист інколи відбувається непомітно. Будучи європейцем у Венеції, можна не відчувати, що спокійне життя, яке має людина, забезпечується певними агентами, які докладються до цього захисту. Тому захисні споруди, які будуть представлені у Арсенале та Джордіні, це такі форми всередині яких можна буде почути історію, розказати історію, доєднатись до діалогу. Споруди можуть не здаватись фортифікаційними, але вони були збудовані, щоб зустріч стала можливою”, – розповідає куратор проєкту Борис Філоненко.

Також організатори кажуть, що протягом шести місяців представники української культурної спільноти розповідатимуть історії зсередини свого парадоксального контексту, розділяючи свій досвід з усім світом.

У Джардіні український проєкт простонеба нагадуватиме оборонні земляні споруди – Змієві вали, які також відсилають до військових дій

Проєкт української інсталяції у Джардіні

Публічну програму обіцяють оприлюднити незабаром. В цілому над нею працюватимуть понад 30 українських архітекторок, архітекторів,  представниць і представників інших дисциплін.

Зазначимо, що Україна на Венеційській бієннале буде також представлена окремим проєктом, який створила низка українських архітекторів і митців за власною ініціативою. Вони розпочали працювати над проєктом ще до того, як Україна оглосила про свою участь на державному рівні, аби не прогавити можливість представити українських художників і майстрів на найпрестижнішій архітектурній виставці світу. Детальніше про їхній проєкт ми писали тут.

 

 

Читайте також:

Венеційська бієнале оголосила учасників 18-ї архітектурної виставки

В Мінкульті розповіли, хто представлятиме Україну на Венеційській архітектурній бієнале 2023

Україна вирішила взяти участь у цьогорічній Венеційській архітектурній бієнале