У Жовкві завершують реставрацію церкви-пам’ятки

У дерев’яній церкві Пресвятої Трійці, яку спорудили 1720 року у Жовкві, завершили зовнішні реставраційні роботи. Храм є у списку Культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Про це пише Суспільне з посиланням на завідувача відділу Львівської національної галереї мистецтв Євгена Янушевича.

Церкву почали відновлювати чотири роки тому, але через брак фінансування роботи призупинили на два роки. Наприкінці минулого року на відновлення церкви виділили 10,5 млн гривень з держбюджету. За ці гроші завершили зовнішні роботи з реставрації церкви. У храмі повністю замінили дерев’яну покрівлю.

Фото: Суспільне Львів

“Основним елементом в цій нашій церкві Святої Трійці дерев’яний дах, він покритий гонтом. Карпатські майстри вміють його виготовляти. А пізніше він вже тут проварювався в розчині оліфи і масла — кип’ятився гонт. Щоб він увібрав цей розчин для того, щоб він довше зберігався на даху”, — каже Янушевич.м

Окрім перекриття, реставратори замінили деякі дерев’яні балки та дошки.

Фото: Суспільне Львів

“Церква збудована на кам’яному фундаменті, на якому стоять величезні дубові балки. І вони не замінювалися, стіни, які тут вибудовані вони теж того віку. Основа залишилася теж, яка було 300 років тому”, – розповів фахівець.

Відновленням церкви займається Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького. Цей храм передали Галереї два роки тому.

“З огляду на вік, з огляду на те, що вона дерев’яна відбувається природне знищення матеріалу. Вона була частково розібрана, підготовлена до реставрації. Іконостас перебуває в реставрації. На кінець минулого року, року тяжкого, року війни, все таки Міністерство культури України знайшло гроші для того, щоб завершити принаймні на якомусь етапі реставрацію цієї пам’ятки”, – каже генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв.

Завершити реставрацію дерев’яної церкви планують у 2023 році. Після цього церкву відкриють для відвідувачів, а також там відновлять Богослужіння.

 

 

Читайте також:

Нащадки Терещенків планують звести музей авіабудування у родинному палаці XIX ст. на Житомирщині

Проєкт крематорію у Львові. Як готуються реалізувати концепт маріупольських архітекторів

Музей-заповідник Коцюбинського у Чернігові. Втрачена пам’ятка