У Верховній Раді планують робити капітальний ремонт сесійної зали

/ Інтер'єр /

У Верховній Раді хочуть зробити капітальний ремонт та оновити систему "Рада". 

Про це заявив PavlovskyNEWS перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко. Вартість ремонтних робіт парламентського приміщення складатиме від 100 до 300 мільйонів гривень. Облаштувати сесійну залу зможуть лише влітку, адже роботи можуть тривати понад 40 днів. 

Приміщення сесійної зали. Фото: Єдність

За словами посадовця, капітальний ремонт полягатиме у заміні крісел і килимового покриття. Меблі планують закупити в українських виробників, а електронна система буде закордонною та ліцензованою. До слова, вона обійдеться у 20 мільйонів гривень.

Інформаційно-аналітична система “Рада”. Фото: 5 канал

Сесійну залу Верховної Ради України, яку спроєктував архітектор Володимир Заболотний, можна віднести як до типології “півколо”, так і до “підкови”. Триповерхова будівля з колонами та великим скляним куполом стилістично тяжіє до класицизму. 

Верховна Рада України – парадний вхід з боку Маріїнського парку. Фото: Андрій Вєтошкін

Для 1939 р. проєкт Заболотного був інноваційним в інженерному плані, адже архітектор застосував передову технологію вентилювання та кондиціювання повітря. Скляний купол 16 м діаметром на ті часи здавався справжнім дивом. Цікаво, що будівля викликала захоплення у Альберта Шпеєра, який оглядав у 1942 р. окупований Київ.

Нагадаємо, що архітекторка та нардепка Анна Бондар розповіла PRAGMATIKA.MEDIA, що у Верховній Раді не вистачає малих конференц-залів із гнучкою структурою. А саме приміщення сесійної зали – занадто тісне і має погану акустику.

 

Читайте також

Трудное место. Анна Бондарь: архитектура Верховной Рады и демократия Майдана

Дом для демократии. Мы формируем здания, а здания формируют нас

Триває будівництво першої платної дороги в Україні: скільки коштуватиме проїзд