У Сінгапурі створили біоцемент із відходів будівництва та сечовини

У Наньянському технологічному університеті винайшли біоцемент, який складається виключно з тваринної сечовини та карбідного осаду, що виникає внаслідок інженерних робіт в гірській промисловості.

Про це повідомляє Tech Xplore. 

У процесі досліджень винахідники з’ясували, що екологічна розробка міцніша, ніж її аналоги. Вона може знайти застосування у покращенні інженерно-геологічних особливостей ґрунтів.

Земля, яку укріпили біоцементом, має міцність до 1,7 мегапаскалей, що вище, ніж при обробці цієї ж ділянки еквівалентною кількістю звичайного цементу.

Технологія виробництва нового матеріалу полягає у реакції сечовини та іонів кальцію зі шламу. У результаті їхньої взаємодії утворюється тверда речовина – осад карбонату кальцію. Він зустрічається в мілині, вапняку та мармурі.

Тестовий зразок відновлення скульптури біоцементом. Його розчин безбарвний, що дозволяє під час реставраційних робіт зберегти первісний колір різьблення. Фото: Наньянський технологічний університет

Якщо таку реакцію провести у піску, то його частинки зв’яжуться між собою й утвориться монолітна маса. Завдяки своїй щільності та водонепроникним властивостям матеріал можна буде використовувати для створення пам’ятників. 

Ефективність біоцемену вже доведена у ліквідації тріщин в скелях, зміцненні ґрунтів у пустелях для боротьби з пиловою та вітровою ерозією та будівництві резервуарів для води.

 

 

Читайте також

У Буенос-Айресі відкрилася виставка, де можна доторкнутися до грудей на картинах

Скульптури на львівській площі Ринок відтворили за допомогою банерів – фото

REstart Ukraine x Rotterdam: у Нідерландах проведуть захід, присвячений відновленню українських міст