У Празі розстріляні українські автівки перетворять на світлову інсталяцію

/ Арт /

Її встановлять на Маріанській площі для традиційного фестивалю SIGNAL, що проходитиме у столиці Чехії з 13 по 16 жовтня.

Артоб’єкт під назвою “Фізична можливість смерті в думці когось живого” створить чеський художник Максим Велчевський. Для цього з України спеціально привезуть справжні цивільні автомобілі, розстріляні та спалені під час вуличних боїв, йдеться на сайті фестивалю.

“Цивільні автомобілі, що використовуються в цій інсталяції, є свідченням і прямим доказом жахливої трагедії. Обгорілі “скелети” машин привезені безпосередньо з українських міст, яких торкнулася війни. Кожен із них супроводжується історіями мирних жителів, які втратили не лише свої автомобілі, але найчастіше все своє майно та близьких”, – йдеться в описі роботи.

Загалом у межах фестивалю глядачі можуть побачити 14 світлових інсталяцій та один відеомепінг.

Афіша заходу. Зображення: praha.camp

Варто зазначити, що Максим Велчевський вважається одним із найвідоміших чеських дизайнерів. З 2011 року митець очолює Студію кераміки та порцеляни Академії мистецтв і ремесел у Празі.

Він брав участь у понад 90 виставках, а його роботи можна знайти в колекціях Музею V&A в Лондоні, Центру Помпіду в Парижі, Neue Sammlung в Мюнхені, Музею декоративного мистецтва в Празі та Моравській галереї в Брно.

У 2007 році Велчевського визнали дизайнером року на чеській премії Grand Design Awards.

 

 

Читайте також

“Як у Тетрісі”. WZMH Architects пропонує заміняти пошкоджені частини багатоповерхівок модульними збірними блоками

Нью-Йорк повернув Італії поцуплені витвори мистецтва на $19 млн 

Проєкт реставрації Андріївської церкви номінували на Public Choice Award 2022