У Полтаві намагаються вберегти від забудови історичний будинок Акіма Глейзера

/ Архітектура /

Задля цього Полтавська обласна прокуратура подала позов до користувача пам’ятки архітектури місцевого значення, щоб зобов'язати його укласти охоронний договір.

Створення такого охоронного договору унеможливить використання території пам’ятки для нового будівництва й інших господарських потреб, що можуть їй зашкодити, а також надасть змогу утримувати приміщення в належному стані та забезпечувати збереження автентичності, просторової композиції тощо.

Справу розглядатиме Полтавський окружний адміністративний суд.

Історична споруда, яка розташована у Полтаві, на вул. Соборності, 3, отримала статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення у лютому 1993 року. У липні 2021 року розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації будинок Акіма Глейзера було внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини як щойно виявлений об’єкт історії та архітектури.  

Будинок Акіма Глейзера у Полтаві

Цінна будівля була споруджена з червоної облицювальної цегли на початку ХХ століття як житловий простір із лікувальними приміщеннями на першому поверсі. В інтер’єрі збереглися автентичні сходи з кованим огородженням в стилі ар-нуво і масиви двох печей, одна з яких має оригінальний димар.

У період від 1920 до 1941 року відбулося перепланування першого поверху під житлові квартири. Упродовж 1947 – 1952 рр. виконані проєктні та відбудовчі роботи з розташуванням на першому поверсі конторських приміщень, на другому – житлових просторів.

У 2013 році до дворового фасаду прибудований двоповерховий об’єм із підвалом (рішення виконкому Октябрської районної у м. Полтава ради № 89 від 15.03.2005) на всю висоту будинку, в якому розташовані кілька житлових квартир. 

 

Фото на головній: Posterrr

 

 

Читайте також

У Бельгії ткацьку фабрику XVIII століття перетворили на виставковий зал дизайну

Активісти закликають Бенксі намалювати арт на будівлі Квіти України, аби вберегти пам’ятку від знищення

Львівські стартапери відтворили зруйнований Хустський замок у доповненій реальності