У Норвегії створили найдовший у світі міст, зведений лише завдяки 3D-моделям

/ Події /

Біля норвезького містечка Хонефосн завершують будівництво моста Рандсельва. 643-метрова переправа – найдовша з усіх, які були колись спроєктовані та побудовані без використання 2D-креслень.

При цьому єдиним офіційним робочим документом була параметрична 3D-модель, яка містить близько 300 000 різних компонентів і всю необхідну інформацію для реалізації проєкту. Міст зводили лише за допомогою неї, пише Designboom.

Використання 3D-моделі замість класичного методу дозволило скоротити час розробки проєкту без втрати його якості. Фото: Sweco

У найвищій точці висота прольоту моста складає 55 метрів. Конструкцію зі збалансованих консолей на основі порожніх бетонних балок тримають шість монолітних опор заввишки від 5 до 42 метрів. Всередині нього – каркас, для створення якого використали близько 200 тисяч арматурних стержнів. 

Міст має коробкову конструкцію. Фото: Sweco

Облицювання переправи бетоном складалось із 200 етапів. Фото: Sweco

За складні технологічні процеси проєкт моста Рандсельва вже здобув перше місце в міжнародному конкурсі проєктів BIM, який організовувала компанія-постачальник програмного забезпечення Tekla. 

“Sweco демонструє переваги впровадження нових технологій і кидає виклик статус-кво”, – зазначили організатори конкурсу. 

Висота мосту у найвищій точці – 55 метрів. Фото: Sweco

Протяжність переправи сягає 634 метрів. Фото: Sweco

Водночас у компанії Sweco вважають, що за допомогою 3D-технологій процес реалізації проєкту може виявитись набагато дієвішим. 

“За допомогою параметричного дизайну легко внести зміни та повторно використовувати дизайн. Оскільки легко передати, яким буде кінцевий результат, це сприяє кращій та тіснішій співпраці між усіма залученими до проєкту фахівцями”, – відзначають у представництві компанії-розробника.

Нагадаємо, що напередодні у Чехії відкрили найдовший підвісний пішохідний міст у світі. Його довжина складає 721 метр.

 

 

Читайте також

У Відні озеленюють фасади будівель, аби уникнути літньої спеки

MVRDV та OODA перетворять колишній нафтопереробний завод на екомісто

На Мальдівах будують місто на воді. Який вигляд воно матиме