У Львові забудовник повністю зніс історичну віллу “Люсія”

У Львові на вулиці Свенціцького, 16 забудовник повністю зніс історичну віллу "Люсія" після того, як довів її до аварійного стану.

Про це пише видання Zaxid.net.

Віллу “Люсія” знесли засновники ОСББ “Свєнціцького-16”. Раніше ОСББ через суд скасувало статус памʼятки вілли та штраф, який Львівська міськрада наклала за доведення будівлі до руйнації.

ОСББ “Свєнціцького-16” кілька разів зверталося до Львівської міської ради за містобудівними умовами та обмеженнями, щоб збудувати на місці вілли багатоквартирний житловий будинок. Перший поверх новобудови мав би нагадувати фасад наявної вілли. Однак міськрада відмовилась давати дозвіл на будівництво.

Фото: Zaxid.net

Наприкінці листопада 2017 року департамент архітектури Львівської ОДА вніс віллу до переліку щойно виявлених пам’яток. У лютому 2018 року на підставі цього рішення Міністерство культури надало їй статусу пам’ятки місцевого значення. Своєю чергою власники вілли оскаржили внесення вілли до переліку пам’яток через окружний адміністративний суд.

Фото: Zaxid.net, вид памʼятки в 2017 році

У 2018 році міська комісія оштрафувала ОСББ на 170 тис. грн за доведення будівлі до аварійного стану. У віллі почали розбирати дах, після чого вона почала завалюватися.

Фото: Zaxid.net

Міська рада подала апеляцію щодо рішення суду про скасування охоронного статусу вілли, однак не дочекавшись остаточного рішення суду, будівлю розібрали. Руїни будинку помітили у вівторок вранці, 16 травня перехожі.

Віллу «Люсія» на вулиці Свєнціцького, 16 звели у 1895-1896 рр. за проєктом архітектора Івана Долинського.

 

 

Читайте також:

Бахмутський міський центр культури та дозвілля імені Євгена Мартинова

Два приміщення заводу “Арсенал” повторно виставили на продаж

На Рейтарській під виглядом реставрації зносять історичну памʼятку