У Харкові демонтували пам’ятник радянському маршалу Жукову

/ Події /

За інформацією місцевої адміністрації, а також командира територіальної оборони ЗСУ у місті Харків, демонтаж здійснили військові.

У Харкові демонтували та вивезли у невідомому напрямку пам’ятник маршалу Георгію Жукову. Зокрема, з постаменту зник бюст радянського полководця, натомість на ньому з’явився український герб та напис “Слава Україні”.

“Усе сталося миттєво, близько 11:00. Під’їхали дві машини з військовими. Зняли бюст, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розбираємося”, – повідомила Суспільному голова Адміністрації Немишлянського району Тетяна Топчій.

Після демонтажу пам’ятника. Джерело фото: t.me/hueviykharkov

Пізніше командир 225-го батальйону 127-ї бригади територіальної оборони Збройних сил України Костянтин Немічев оприлюднив відео демонтажу та підтвердив інформацію про те, що це зробили військові. 

Зокрема, за його словами, погруддя зняли з постаменту бійці спецпідрозділу “KRAKEN”. На самому відео видно, як за допомогою трактора й вантажівки люди у військовій формі демонтують бюст, вивозять його та лишають на місцевому звалищі.

Варто зазначити, що пам’ятник Жукову зносять уже не вперше. У 2019 році активісти намагались демонтувати його під час акції протесту, однак за місяць погруддя знов встановили на місце. 

Крім того, місцева влада на чолі з Кернесом, а пізніше Тереховим, всупереч закону про декомунізацію намагалася повернути проспекту Петра Григоренка ім’я маршала Жукова, яке він мав до 2016 року.

Також нинішній міський голова Харкова Ігор Терехов під час виборчої кампанії заявляв, що пам’ятник Жукову “стояв і стоятиме”.

 

 

 

Читайте також

“У понеділок поспілкуємось”. Мер Харкова про деталі співпраці з Норманом Фостером

На місці зруйнованого моста через річку Ірпінь хочуть створити меморіал за проєктом balbek bureau

У столиці благодійники та кияни створили захисну споруду навколо памʼятника засновникам Києва