У Данії відкрили музей біженців, спроєктований Bjarke Ingels Group

Будівлю музею Flugt звели на місці колишнього табору для біженців, який розташовувався за часів Другої світової війни у місті Оксболь - за 95 км від кордону з Німеччиною.

Нова інституція покликана вшанувати пам’ять про внесок, який біженці з різних країн зробили у розвиток Данії, пише ArchDaily.  Проєкт архстудії BIG передбачав адаптацію і розширення вцілілої споруди лікарні й перетворення її на музей площею 1600 м². Це була одна з небагатьох будівель, які збереглись до наших часів.  FLUGT складається з двох витягнутих уздовж архітектурних конструкцій, поєднаних між собою додатковим об’ємом у вигляді плавної кривої. Вона забезпечує музей додатковим простором площею 500 м². 

Такий вигляд має споруда після реконструкції. Фото: Rasmus Hjortshoj

Із зовнішнього боку ця крива тягнеться ближче до вулиці, а з внутрішнього – формує окрему зону, аби створити у відвідувачів відчуття гостинності та водночас безпеки. Завдяки панорамним вікнам відкривається вид на зелений дворик і ліс, де раніше був табір біженців. Крім того, таке архітектурне рішення дає змогу наповнити інтер’єр центрального приміщення достатньою кількістю світла, аби облаштувати якісний виставковий простір.

Внутрішній дворик, який формує добудова. Фото: Rasmus Hjortshoj

Інтер’єр центрального приміщення. Фото: Rasmus Hjortshoj

Попри те, що фасади північного крила колишнього медичного закладу були повністю реконструйовані, деякі з внутрішніх стін вирішили залишити практично недоторканими. У цій частині артпростору забезпечили таку ж систему вентиляції, якою вона була при зведенні. У кожному із приміщень розташовані галереї. 

У деяких внутрішніх просторах архітектори зберегли природну циркуляцію. Фото: Rasmus Hjortshoj

Південне крило має конференц-зал, виставкові простори та кафе. Його інтер’єр ідентичний до того, що й у північному крилі: білі стіни та коридори вкриті білими дерев’яними дошками, які розташовані під певним кутом так, щоби сформувати стелю, а також жовта цегла.

Такий вигляд мають фасади бокових частин музею. Фото: Rasmus Hjortshoj

Реконструкцію споруди виконали з урахуванням екологічних аспектів. Зокрема, тут використовували матеріали, що призначені для повторного використання та мають низький вуглецевий слід.

Архітектурні деталі проєкту. Фото: Rasmus Hjortshoj

Нині в музеї Flugt відкрилася виставка, що присвячена сучасним біженцям з Вʼєтнаму, Чилі, Боснії, Сирії, Афганістану та України.

Один із виставкових просторів музею біженців. Фото: Rasmus Hjortshoj

“Ми хочемо розповісти історію реальних людей, яка стоїть за цифрами. У Оксболі відбувалася важлива частина світової історії, але сьогоднішня ситуація теж дуже подібна до неї. Адже наразі у світі налічується більше біженців, ніж наприкінці Другої світової війни”, – зазначив директор музею Клаус Кйєльд Єнсен.    

Читайте також

Tonkin Liu виконає капітальну реконструкцію одного з найбільших лондонських скверів
У Нідерландах створили артпавільйон на воді
Бюро Foster + Partners створило у колишньому газовому заводі в Мадриді біофільні робочі простори