У Чернігові виявили оборонний рів часів Київської Русі

Під час реконструкції водогону в Чернігові розкопали рів Передгороддя стародавнього Чернігова часів Київської Русі.

Про це повідомляє видання Час Чернігівський.

За словами археолога Ігоря Ігнатенка, рів був частиною оборонної конструкції, яку звели ще за часів Київської Русі. Він припускає, що рів використовували приблизно в середині XII ст. під час княжих міжусобиць, які переросли у громадянську війну.

Фото: Час Чернігівський

«Розкопки показали, що Передгороддя давнього Чернігова було обведене справжнім оборонним ровом. У давнину в цьому місці рівень ґрунту був вищий за нинішній, а отже глибина та ширина рову були більшими, ніж ті що ми можемо побачити на фото. На південь від рову (в бік перехрестя вулиць Любецької та  Гетьмана Івана Мазепи) мав знаходитися вал споруджений з ґрунту, вийнятого при викопуванні рову. На горі валу повинна була стояти дерев’яна фортечна стіна», – зауважив Ігор Ігнатенко.

Фото: Час Чернігівський

Фото: Час Чернігівський

На XII ст. вказують знайдені уламки керамічних посудин та розташування рову, який проходить через територію курганного могильника 11 століття, так, що одні кургани опинилися в межах міста, а інші – за межею.

Зображення: Час Чернігівський

Чернігівські археологи та історики досі ні разу не знаходили матеріальних решток дальньої лінії укріплень стародавнього Чернігова та не уявляли його точного місцезнаходження, тому знахідку можна вважати унікальною.

 

 

Читайте також:

В Альпах турист випадково знайшов святиню Давнього Риму

Залишки 1800-річної Римської бані знайшли під час розкопок у Франції

Сфінкс із посмішкою. У Єгипті археологи виявили цікаву знахідку