У чернігівських музеях реставрували пошкоджені внаслідок обстрілів культурні пам’ятки

/ Арт /

Фахівці повернули первозданний вигляд експонатам Чернігівського обласного художнього музею ім. Григорія Галагана та музею-садиби Михайла Коцюбинського.

Унаслідок вибухів ворожих снарядів 6 березня у цих установах постраждали вікна й приміщення, де зберігалися колекції музейного фонду, передає видання Новий Чернігів. Уламки ракет та битого скла пошкодили низку витворів мистецтв та історичних пам’яток.

Експерти з Національного науково-дослідницького реставраційного центру працюють над відновленням пошкоджених експонатів у Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана. Фото: ННДРЦУ

Аби відновити їх, приїхали фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру. У художньому музеї вони звели прориви полотен, підвели реставраційний ґрунт, здійснили локальне укріплення фарбового шару, виконали тонування пошкоджених ділянок творів мистецтва та покрили їх лаком.

Один з відновлених експонатів. Скриншот: Новий Чернігів

“Займались реставрацією тих творів, які постраждали внаслідок цього обстрілу. В основному це радянський великоформатний живопис, який складно було евакуювати у більш надійне місце”, – зазначив художник-реставратор Михайло Білошпицький.

У музеї-садибі Михайла Коцюбинського відновили експозиційний вигляд рояля та книжкової шафи, які зазнали найбільших пошкоджень серед усієї музейної колекції.

Пошкоджена шафа “до” реставрації. Фото: ННДРЦУ

Шафа “після” реставрації. Фото: ННДРЦУ

До слова, майстри Реставраційного центру, окрім Чернігова, працювали над усуненням наслідків обстрілів у Київській, Житомирській та Сумській областях.

Варто зазначити, що на Чернігівщині зафіксовано 38 воєнних злочинів проти української культурної спадщини, найбільша кількість з яких у Чернігові – 29.

 

 

Читайте також

Фонд ALIPH профінансує реставрацію 130-річного вітражу з храму св. Іоана Золотоустого

Киян і гостей столиці запрошують відвідати музейний дворик українських митців

Чеська гуманітарна організація допомагатиме ремонтувати квартири чернігівців