У Братиславі колишню теплову станцію модернізували під коворкінг і культурний центр

Словацька архітектурна студія DF Creative Group перетворила колишню теплову станцію в Братиславі на культурний центр, доповнивши її промислову структуру низкою сучасних рішень.

Теплоцентраль Jurkovič, внесена до списку спадщини, спроєктована в 1940-х роках Душаном Юрковічем. Раніше споруда була частиною нафтопереробного заводу Apollo, пише Dezeen.

Тоді як решта нафтопереробного заводу була знесена, колишня опалювальна станція тепер розташована в центрі генерального плану Sky Park від Zaha Hadid Architects, яка завершила перший етап реконструкції в 2020 році.

Фото: Dezeen

DF Creative Group на чолі з архітектором Мартіном Пашко отримала нагороду за проєкт перетворення заводу на простір, який поєднав би коворкінг-офіси з громадськими виставками, залами для подій та зонами відпочинку.

Фото: Dezeen

Фото: Dezeen

Прагнучи відзначити оригінальну промислову структуру заводу, DF Creative Group підійшла до його модернізації через збереження оригінальної історичної оболонки, залишивши простір турбінного залу на всю висоту в його центрі.

Фото: Dezeen

Між величезними, відкритими бетонними об’ємами колишніх бункерних обігрівачів, сталеві мости та скляні стіни створюють скрізь будівлю нові маршрути та лінії огляду.

Фото: Dezeen

«Ця концепція дозволяє відокремити та відрізнити історичні споруди від нових, водночас охоплюючи та поважаючи історію та гармонію», – розповідають архітектори

Перший поверх будівлі зосереджений навколо атріуму, який простягається на всю висоту та довжину будівлі. Навколо нього розташовані ресторан, кафе, галерея сучасного мистецтва та багатофункціональний зал.

Фото: Dezeen

У наступних п’яти поверхах розмістилися коворкінги. Офісні інтер’єри оздоблені мінімалістичними сучасними деталями, щоб створити контраст із історичним фоном заводу, з освітленням, встановленим безпосередньо на наявних фермах або стінах і доповненим простими меблями та рослинністю.

Фото: Dezeen

У верхній частині будівлі тераса на даху відкриває відвідувачам вид на нещодавно побудований Sky Park, де три нові багатоквартирні вежі від Zaha Hadid Architects розташовані посеред зеленого ландшафту.

Як зазначає видання, останні роки по всьому світу популяризується перетворення колишніх електростанцій на нові культурні простори, що відзначають промислову спадщину, і цей проєкт є одним з таких.

 

 

Читайте також:

На Балі старий літак Boeing перетворили на бутік-готель

Snøhetta завершила реконструкцію небосяга 550 Madison, зведеного у Нью-Йорку 40 років тому

Дослідження: Білий дах – ліпше рішення для боротьби з кліматичними змінами, ніж озеленення