Турецькі девелопери створюють черепицю, у якій можуть селитись птахи

/ Технології /

Ідея інтеграції птахів у міський простір виникла ще у 2013, однак набирати популярності на європейському ринку починає лише зараз.

Аби забезпечити комфортне середовище, й водночас запобігти зменшенню популяції птахів, турецька компанія Hitit Terra займається виробництвом черепиці, яка слугує домівками для пернатих.

За словами засновників компанії, вони надихнулись дизайном подібних конструкцій у соціальних мережах, однак вартість виробів здалась підприємцям занадто високою, тому вони вирішили зробити це рішення більш доступним для пересічних людей.

Hitit Terra займається виготовленням будиночків для птахів з 2019 року. Фото: Hitit Terra

Ймовірно, в компанії Hitit Terra мали на увазі розробку дизайнерського агентства Klaas Kuiken, яке у співпраці з місцевою організацією птахозахисників Vogelbescherming Nederland, сконструювало перші мінібудиночки-черепиці. 

Черепиця подвійого призначення від Klaas Kuiken. Фото: Klaas Kuiken

Klaas Kuiken прикріпили всередині ретельно спроєктований кошик для гніздування, виготовлений із дерева та спеціальної сітки, яка обмежує доступ до інших частин даху. Конструкція забезпечує хорошу вентиляцію і самостійно очищає гніздо. 

Глиняна конструкція може слугувати понад 100 років. Фото: Klaas Kuiken

Процес монтажу будиночків для птахів не відрізняється від монтажу звичайної черепиці. Фото: Klaas Kuiken

Завдяки конструкційним особливостям глини такі елементи крівлі можуть прослужити понад сто років. Черепиця Birdhouse допомагає даху витримати суворі погодні умови, захистити від граду й вогню, на відміну від звичайних пташиних гнізд.

Кількість таких будиночків для птахів на даху може бути необмеженою, а процес її монтажу не відрізняється від монтажу звичайної черепиці.

Такий вигля має Birdhouse від турецької компанії Hitit Terra. Фото: Hitit Terra

Нині ці мініоселі для птахів розкидані по всій Туреччині й починають набирати популярність у Європі. Фото: Hitit Terra

За подібним принципом працюють конструкції компанії Hitit Terra. Їхні вироби пройшли перевірку турецької природоохоронної організації Afyon та п’ятьох регіональних управлінь національних парків й відповідають усім необхідним вимогам. Нині вони виробляють 4-5 різних видів плиток, які добре підходять для різних видів птахів.

 

 

Читайте також

Інженери розробили міцний бетон, у складі якого є перероблені шини

Навколо найвищої будівлі світу пропонують звести надземний кільцевий мегаполіс

Життя у THE LINE. Як функціонуватиме перше у світі вертикальне екомісто