Центр Помпіду в Парижі закриють на пʼять років на ремонт

Центр Помпіду буде закритий на своє 50-річчя з 2025 р. по 2030 р., але співпрацюватиме з музеями міста, зокрема із Лувром, для реалізації різних проєктів.

Про це повідомляє видання The Art Newspaper.

Президент центру Помпіду Лоран Ле Бон оголосив про закриття у зв’язку з новими амбітними планами розширення закладу. Поки галерея Beaubourg закрита, заклад співпрацюватиме з Гран-Пале та Лувром у низці проєктів.

У рамках реконструкції Центр Помпіду розшириться на 20 000 кв. м. простору, зайняту нині автобусними парками, що не використовуються. У цих приміщеннях розмістяться кінотеатри, а також будуть зони для мультидисциплінарних виставок і секції сучасної творчості.

Фото: Відкриті джерела

На першому рівні з північної сторони буде створено «центр нового покоління», а на південній — замість третьої та четвертої виставкових галерей відкриється великий ресторан.

Публічна інформаційна бібліотека залишиться на трьох рівнях. Національний музей сучасного мистецтва залишиться на четвертому та пʼятому рівні, але буде повністю відремонтований.

За словами Ле Бона, тераса площею 1500 кв. м., з якої відкривається «один із найкрасивіших краєвидів західного Парижа», буде вперше відкрита для публіки на сьомому поверсі.

Фото: Відкриті джерела

12 травня стартує конкурс на архітектурний проєкт. Наприкінці року буде відібрано шість найкращих проєктів, а переможця – у 2024 році. Поступове закриття Центру Помпіду відбудеться восени 2024 року до остаточного закриття влітку 2025 року. Вартість технічної модернізації, наданої французькою державою, становить 262 млн євро.

Зазначимо, що Національний музей сучасного мистецтва Франції, спроєктований Річардом Роджерсом і Ренцо Піано та урочисто відкритий у 1977 році, святкує своє 50-річчя у 2027 році.

 

 

Читайте також:

“Зелене серце житлового району”: блоковий багатоповерховий будинок в Уругваї від MVRDV

На дні Адріатичного моря знайшли залишки камʼяної дороги, якій 7 тисяч років

У Варшаві відбудеться конференція, присвячена післявоєнній відбудові України