ТРЦ замість садиби Дмитрієва: суд не підтримав захисників історичної будівлі

/ Україна /

Тепер комплекс цінних споруд повернули власнику, який планує звести там торговий центр. 

Про це повідомляє громадська організація “Мапа реновації”.

“Суд прийняв рішення не на користь садиби Дмитрієва, громади та Київської міської прокуратури. Тож комплекс пам’яток тепер знову у власності ПП “Конвалія-нерухомість”, яка доводить його до руйнації. Нагадаємо, що власники садиби мріють бачити на її місці ТРЦ”, – йдеться у публікації. 

“Суддя Північного апеляційного господарського суду Тетяна Разіна скасувала рішення про повернення до комунальної власності Садиби Дмитрієва 19 століття на Подолі. П‘ять унікальних пам’яток історії та культури дісталися ПП “Конвалія-Нерухомість” завдяки шахрайській схемі з інвест-проектом при Черновецькому у 2009-2010”, – додає депутатка Київради Ксенія Семенова й анонсує касацію. 

Активісти просять моніторити ситуацію довкола архітектурних об’єктів, щоби оперативно зреагувати, адже нині ризик демонтажу пам’ятки доволі високий. 

“Так, новини невтішні. Але ми ще поборемося разом з вами за повернення комплексу пам’яток на Хорива, 2 у власність міста!” – обіцяють представники організації. 

Зображення: Мапа Реновації

Нагадаємо, напередодні громада разом з Київською міською прокуратурою виграла судову справу першої інстанції і повернула комплекс пам’яток на Хорива, 2 у власність міста. Таке рішення суд ухвалив через порушення процедури реєстрації майна та неналежне утримання пам’яток.

Утім, власник будівель, ПП “Конвалія-Нерухомість”, направив апеляційну скаргу у Північний апеляційний господарський суд, який, як висновок, не підтримав захисників архітектурної пам’ятки. 

Садиба на Хорива — комплекс будівель ХІХ сторіччя, розташований на Подолі. Від 2014 року споруди внесені до обліку пам’яток архітектури місцевого значення.

 

Зображення на головній: Мапа Реновації

 

 

Читайте також

Верховний Суд скасував рішення щодо правомірності позбавлення садиби Родіна статусу пам’ятки

“Шанси є, якщо боротись”. Суд таки не дозволив будувати ТРЦ на Поштовій площі

Суд не задовольнив позов архітектора “Квітів України” Миколи Левчука