ТОП-10 резонансних українських урбанпроєктів у 2021 році

Скульптури, інсталяції, парки та міські простори – поява яких урбаноб’єктів викликала резонанс і масове обговорення? PRAGMATIKA.MEDIA зібрала деякі із найгучніших проєктів 2021 року

◉ Харківський “Стоунхендж” за майже півтора мільйона гривень

На пустирі в Індустріальному районі міста у грудні з’явився незвичний скульптурний комплекс під назвою “Скіфська спадщина”. Новий артоб’єкт, за задумом розробників із ТОВ “Палмаз Груп”, мав привабити туристів, а натомість викликав масове обурення. Як висновок, у мерії авторам відмовились платити за інсталяцію, вартість якої спершу оцінили в 1,5 млн грн. 

“Скіфська спадщина”. Фото: Труха

◉ Скандальна скульптура сина Моцата у Львові

Восени львів’яни підтримали одразу дві петиції, пов’язані зі скульптурою Франца Ксавера Моцарта. У першій вимагали, щоби її демонтувати, у другій – зберегли. Оскільки автор об’єкту Себастіан Швайкерт зобразив сина Вольфганга Моцарта алегорично, не кожен зумів оцінити її символізм та образність. Врешті влада міста відмовилася від демонтажу скульптури.

Скульптура Францу Ксаверу Моцарту. Фото: inlviv.in.ua

◉ Довгоочікувана поява Respublika Park в Києві

Торгово-розважальний центр Respublika Park площею 300 тис. м2 відкрили 12 листопада. Хвилю обговорень здійняв живий парк всередині головного атріуму. Там висадили близько 2 тисяч дерев і рослин, завезених переважно з Голландії.

“Зелена” зона в Respublika Park. Фото: Юрій Ферендович

◉ “Непередбачувані обставини” біля Київського оперного театру 

У жовтні перед Національною оперою України в рамках проєкту WITHOUT RESTRICTIONS / БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ встановили скульптури Михайла Деяка “Непередбачувані обставини”. За допомогою QR-коду кияни могли висловити своє ставлення як до композиції зокрема, так і до сучасного мистецтва в Україні загалом. Цікаво, що більшість опитуваних схвально поставились до нетипових скульптур в історичному просторі міста. 

Фото: mandarin-maison.com

◉ “Кристалічна стіна плачу” Марини Абрамович у Бабиному Яру

40-метрову стіну завширшки, створену з вітчизняного вугілля та декоровану бразильським кварцом, встановити на території Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” у жовтні. Артоб’єкт від легендарної Марини Абрамович громадськість активно обговорювала ще від анонсу концепції проєкту. Одні тішились, що Україні вдалось налагодити співпрацю із відомою сербською художницею. Інші називали інсталяцію недоречною та неделікатною, окремо також виникали питання щодо джерел її фінансування.

“Кристалічна стіна плачу”. Фото: пресслужба Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”

◉ Скульптурна композиція Inside у Дніпрі

Артоб’єкт з’явився в місті на початку вересня. За задумом дизайнера Валерія Кузнєцова, він символізує людей та психологію внтурнішніх процесів кожної особи. Окремі елементи композиції – металеві скульптури – схожі на два вузли і мають вагу понад тонну. Облаштований простір є завершальною композицією із семи інсталяцій на реконструйованій вулиці Яворницького.

Скульптурна композиція Inside. Фото: Валерій Кузнєцов.

◉ У щойно відкритий “сухий” фонтан на Арсенальній провалилась вантажівка

1 вересня на відреставрованій Арсенальній площі відкрили новий громадський простір. Його озеленили, зробили безбар’єрним, оновили там освітлення та встановили “сухий” фонтан з підсвіткою. Наступного дня на фонтан наїхав вантажний автомобіль та зруйнував його. Подія сколихнула масове обговорення та суперечки, з метою виявити винних в інциденті. Варто вказати, що фонтан полагодили та відновили його роботу доволі швидко. 

Вантажівка провалилась у “сухий” фонтан на Арсенальній. Фото з соцмереж. Facebook.com/PRAGMATIKA/photos/

◉ Відкриття урбанпарку на ВДНГ

Громадський простір на території експоцентру сподобався більшості киян, адже він є безкоштовним і доступним для любителів активного відпочинку цілодобово. Утім, відкриття парку, яке планували на 26 серпня, відбулось не без перешкод. Спочатку через дощ довелось перенести заплановані активності, а згодом спортивний майданчик затопила злива.

Урбанпарк на ВДНГ. Фото: donttakefake.com

◉ Штучний інтелект створив “Звуки міст” 

Уперше в Україні матеріалізували звуки міст. Ініційований до 30-ї річниці Незалежності проєкт, за задумом авторів, мав поєднати мистецтво та технології, спогади та почуття людей. Щоб створити серію артоб’єктів, записали звуки українських міст і обробили їх за допомогою спеціальних програм візуалізації та звукового дизайну. Себто штучний інтелект трансформував звуки у форму, яку потім роздрукували на 3D-принтері. Скульптури розробили для Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Маріуполя та Криму. 

Скульптура “Звуки міста” у Дніпрі. Фото: dp.informator.ua

◉ Пляжний комплекс з басейнами у “Файна Таун”

У червні на території кварталу “Файна Таун” офіційно відкрили пляжний комплекс з рекреаційною зоною та двома басейнами просто неба. Це перша повноцінна курортна зона в межах житлового комплексу Києва. 

Комплекс відпочинку у “Файна Таун” із басейнами та рекреаційною зоною. Зображення: faynatown.kiev.ua