“Тане морозиво, тане архітектура класицизму”. В Одесі відкрили джелатерію, створену за проєктом Sivak+Partners

/ Дизайн /

В Одесі на вулиці Пушкінській, 5 відкрили джелатерію "ТАЮ" з характерним дизайном. До повномасштабного вторгнення заклад пропрацював кілька тижнів - із початком активних обстрілів його довелось закрити, а вікна - забити дошками. Нині його знову запустили в роботу.

“ТАЮ” – кафе, де в меню лише є соки й морозиво, яке, до слова, виготовляють виключно на рослинному молоці. А інтер’єри приміщення, розроблені дизайнерською студією Sivak+Partners, апелюють до назви закладу – завдяки грі світла металеві стіни створюють плавний ефект танення. У команді це називають “металевою хвилею”.

Інтер’єр кафе “ТАЮ”. Фото: Євген Карієв

“Металеві хвилі”. Фото: Євген Карієв

“Назва закладу й саме морозиво дали нам ідею. Тане морозиво, тане архітектура класицизму і своєю масивною декоративною стелею перетікає в плавні вигини металевих стін. У той час як класична архітектура підкоряється суворим правилам і ритмам, сучасна нелінійна архітектура і метамодерністський дизайн позбавлені жорстких правил і більш сміливі у використанні матеріалів і рішень”, – розповідають у Sivak+Partners.

Простір вирішили не перенасичувати великою кількістю меблів. Фото: Євген Карієв

Архітектори вирішили не перевантажувати простір, а залишити “невагомість”, аби максимізувати його сприйняття. 

У приміщені вирішили залишити первісний вигляд історичної стелі з ліпниною. Фото: Євген Карієв

Оскільки джелатерія розташована в історичній будівлі, Sivak+Partners прагнули зберегти цей контекст, тому стелю з автентичною ліпниною вирішили залишити та зробити її сполучною ланкою між сучасністю інтер’єру та історичністю будівлі. “Вікна в будівлі не відчинялися, а велика, гарно оздоблена стеля не дозволяла себе псувати виглядом вентиляційних каналів. Це втратило б елегантність і витонченість дизайну. Тому ми розмістили припливно-витяжні отвори за металевими хвилями на стіні. Зверху між стіною і хвилею є решітки, і їх не видно. Також вентиляцію провели вздовж підлоги”, – зазначають у студії. Підлогу покрили мікроцементом, аби змістити фокус уваги відвідувача на стіни та стелю.

Металеві стіни вбирають фіолетове світло і розсіюють його по всьому просторі закладу. Фото: Євген Карієв

Як розповідають у Sivak+Partners, одним із основних кольорів закладу є фіолетовий. Завдяки тому, що ним підсвічується логотип, металеві стіни вбирають світло й усе приміщення змінює вигляд.

Світлова інсталяція при вході. Розробники самостійно розробили дизайн світильників. Фото: Євген Карієв

Дизайн ручок вхідних дверей. Фото: Євген Карієв

“Ми хотіли, щоб люди з перших кроків відчули, як їх захоплює і плавно несе новий простір, тому додатково зробили світлову інсталяцію на вході до закладу. Вона своїм потужним ефектом захоплює людину з вулиці”, – кажуть архітектори.    

Читайте також

У Чернівцях здійснять реконструкцію головного парку міста з набережною – візуалізації
Який вигляд матиме новий готель у центрі Львова. Результати архітектурного конкурсу
Tonkin Liu виконає капітальну реконструкцію одного з найбільших лондонських скверів