“Такий павільйон – це точно не про імідж”. Іван Юнаков про участь України на Dubai Expo-2020

/ Архітектура /

Уже довгий час не вщухають дискусії щодо павільйону України на виставці Dubai Expo-2020. Нагадаємо, PRAGMATIKA.MEDIA ще два роки тому прогнозувала провал у статті “ХРОНИКИ ПОЗОРА. Украина на всемирных выставках вчера и завтра“.

 

Щодо цього висловився й архітектор і народний депутат України Іван Юнаков у своїй колонці для Української правди.

“Такий павільйон – це точно не про імідж України, який ми хочемо донести світу” – Іван Юнаков

Архітектор, народний депутат України Іван Юнаков

Депутат вирішив дізнатись, хто ж розробляв проєкт, тому відправив відповідне звернення до Міністерства економіки. Отримані відомості його здивували. По-перше, виявилось, що на концепцію та наповнення павільйону, який формуватиме імідж країни на міжнародній події, із бюджету України виділили лише 2 млн 990 тис. грн.

По-друге, перемогу у тендері здобуло підприємство, яке запропонувало найнижчу ціну з розроблення та підготовки концепту (разом з інженерними, архітектурними та планувальними пропозиціями).

“Підкреслюю: йдеться про представлення України на одній із найвідоміших всесвітніх виставок, яка визначає інвестиційну привабливість, туристичний імідж – і взагалі репутацію країни!” – Іван Юнаков

Виявилось, що архітектор у компанії-переможниці не має сертифікату і працює за зарплатню 4 тисячі гривень на місяць. Юнаков також зауважує: “Інша проблема – це сам аукціон Prozorro. У цій системі, як відомо, виграє заявник, який пропонує найнижчу ціну. Тобто завжди перемагає “найдешевша пропозиція”, хоча кваліфікаційні вимоги теж мають важливе значення”.

Депутат ставить запитання: чи доцільно для архітектурних проєктів, де якість і безпека понад усе (а у випадку з міжнародними заходами – і репутація), здійснювати закупівлі в системі Prozorro?

“Якщо нам потрібні сенси і креативне наповнення – варто проводити не закупівлі, а конкурс, де можна побачити різні варіанти, проаналізувати їх і почути думку фахівців. Якщо не змінимо свого підходу, то так і будемо жити: хотіли як краще, а вийшло як завжди. І страждає від цього вся країна…” – Іван Юнаков

Як вважаєте, чи гідно Україна представила себе на Dubai Expo-2020, збудувавши свій перший павільйон “з нуля”?

Теги
Україна