Собор Паризької Богоматері оновить ландшафтний дизайн – візуалізації

Паралельно з реставрацією архітектурної пам'ятки Париж планує переосмислити і вигляд навколишніх територій.

Перепланування площі здійснюватимуть за проєктом ландшафтного архітектора Баса Сметса. 27 червня його оголосили переможцем відкритого конкурсу на облаштування цих територій, пише Archdaily.

Завдяки оновленому ландшафтному дизайну для відвідувачів відкриють нові варіації видів на собор. У планах – перетворити площу на безперервний громадський простір з оглядовими зонами на абсиду споруди. 

Такий вигляд матиме площа після реконструкції. Візуалізація: Бюро Баса Сметса

Дерева, що будуть оточувати архітектурну пам’ятку, створять тінь для зон відпочинку. Водночас архітектор прагне встановити тісний зв’язок цього простору із водоймою.

Після завершення проєкту навколишній простір Нотр-Даму буде повністю біофільним. Візуалізація: Бюро Баса Сметса

“Протягом 800 років Нотр-Дам був привілейованим свідком трансформації міста. Переосмислення його оточення означає спочатку питання про те, які можуть бути громадські простори для міста майбутнього. Міські фігури, такі як передній двір, площа, лінія та береги річки, усі є навколо собору, але фрагментарно. Проєкт розкриває якість кожного місця та переосмислює кожну з цих фігур з подвійної точки зору колективу та клімату”, – пояснює Бас Сметс.

Архітектори переосмислюють зв’язок архітектурної пам’ятки з річкою Сеною. Візуалізація: Бюро Баса Сметса

Разом із рослинами, що вже ростуть на території, майбутні сади утворюватимуть великий прибережний парк довжиною 400 метрів. Загалом планують висадити додатково 131 нове дерево. 

Підземний паркінг перетворять у внутрішній громадський простір, який буде пов’язаний із річкою та частиною будівлі. Візуалізація: Alma

Підземний паркінг, розташований під головною площею, пропонують перетворити на внутрішню набережну. Це дозволить створити нові оглядові простори площею понад 3000 м² для відвідувачів Норт-Даму. Крім того, підземне приміщення забезпечить доступ до археологічного склепу та вихід на річку Сена.

Розпочати роботи з перепланування території планують у 2024 році, а закінчити – у 2028.

Інтер’єр майбутнього пасажу. Візуалізація: Jeudi Wang

Окрім архбюро Баса Сметса, у проєкті ще братимуть участь:

  • ландшафтний архітектор Мішель Девінь Пейсажіст і його команда разом із агентствами Grafton Architects, h2o та міським планувальником Urban Eco;
  • команда на чолі з архітектурним агентством Аймеріка Антуана та П’єра Дюфура з ландшафтним офісом Ateliers jours та міським планувальником Auxilia;
  • команда на чолі з дизайнером міського ландшафту Жаклін Ості, архітектором Бернаром Демуленом та фахівцями Orma Architettura.

 

 

Читайте також

Який вигляд матиме новий готель у центрі Львова. Результати архітектурного конкурсу

“Ця будівля й горіла, й стояла пусткою”. Історія одного з найстаріших храмів Львова

У Німеччині облаштовують стіни з рослин, аби зменшити впливи міських шумів