Snøhetta завершила реконструкцію небосяга 550 Madison, зведеного у Нью-Йорку 40 років тому

Архітектурна студія Snøhetta провела серію реконструкцій постмодерністського хмарочоса 550 Madison у Нью-Йорку, який раніше був відомий як будівля AT&T.

Хмарочос був побудований для американської телекомунікаційної компанії AT&T 1984 року. Будівля заввишки майже 200 метрів пізніше перейшла до компанії Sony, а згодом пустувала кілька років, перш ніж її придбала міжнародна інвестиційна компанія The Olayan Group, пише Dezeen.

Snøhetta співпрацювала з дизайнерами інтер’єру з Gensler, щоб відремонтувати вестибюль Philip Jonhson 550 Madison. Фото: Fred Charles

2017 року Snøhetta оприлюднила свій план зміни конфігурації фасаду нижніх частин будівлі, але задум був скасований, оскільки місцева влада була вимушена надати будівлі статус пам’ятки після протестів місцевих громад.

Зрештою невелику частину оригінального каменю було видалено, і його повторно використали для ремонту в інших частинах об’єкта. Це дозволило відкрити простір біля основи вежі, щоб зробити його більш орієнтованим на громадськість, і змінити дизайн вітрин на рівні вулиці.

У будівлі були встановлені нові вікна й облаштований великий відкритий сад. Фото: Barrett Doherty

Також Snøhetta додала громадський сад і покращила системи вентиляції.

«Точилось багато дискусій про те, скільки скла ми збираємося встановити, і це викликало деякі суперечки. Тож ми додали скло на західну сторону будівлі з видом на сади внизу та зробили простір трохи більш пов’язаним із зовнішнім виглядом, ніж раніше, на цьому рівні було дуже мало денного світла», – розповів партнер-засновник Snøhetta Крейг Дайкерс.

У саду є великий скляний навіс. Фото: Barrett Doherty

Дизайн нового саду перетворює вулиці, що оточують культову будівлю Madison 550, на доступний громадський простір із великою кількістю рослинності.

Фото: Barrett Doherty

Зміни в системі вентиляції дозволили не тільки забезпечити кращу якість повітря, використовувати менше енергії та відкрити більше внутрішніх просторів, які раніше були зайняті механічними частинами. Студії вдалося відкрити деякі з ілюмінаторів будівлі, які використовувалися в системі вентиляції, і перетворити їх на вікна.

Видалення старої системи також дозволило розробникам утворити більшу висоту в портиках та офісних приміщеннях. Хоча орендарі можуть вносити зміни в окремі приміщення, Snøhetta наполягла на збереженні мармурових сходів на верхніх рівнях.

Фото інтер’єру: Rockwell Group

Фото інтер’єру: Rockwell Group

До реконструкції також долучилася американська архітектурна студія Gensler. Вона здійснила редизайн вестибюлю, який включає нову підлогу тераццо та підвісну скульптуру польської художниці Аліції Кваде.

 

 

Читайте також:

Дослідження: Білий дах – ліпше рішення для боротьби з кліматичними змінами, ніж озеленення

Вчені розгадали секрет «самовідновлення» римського бетону

Модний дім Fendi долучився до оновлення інтер’єрів історичної вілли Медічі в Римі