Самовільне будівництво та відсутність контролю. В Асоціації міст України розкритикували законопроєкт №5655: інфографіка

В Асоціації міст України вчергове звернули увагу на недоліки ухваленого законопроєкту №5655 та підготували інфографіку, в якій роз'яснили, чим саме небезпечні ухвалені нововведення. 

Ухвалений парламентом проєкт закону поки ще не набув чинності: він перебуває в очікуванні або підписання, або накладання вето на нього президентом. Водночас, в Асоціації міст України нагадують і виділяють такі недоліки законопроєкту №5655:

  • порушуються права власнків земельних ділянок. Законопроєкт дає змогу будувати без обов’язкового дозволу власника землі та документів на землю.
  • стимулюється масове самовільне будівництво. Перевірку об’єктів будівництва забороняється.
  • суспільство позбавляється прав контролю та впливу. Активістам та спеціалістам заборонено ініціювати перевірки дотримання законодавства у сфері будівництва, активістів зобов’язують обґрунтувати їхній інтерес до захисту об’єктів містобудування.
  • обмежуються права місцевого самоврядування. Планові перевірки будівництва проводитимуться виключно приватною компанією.
  • узаконюється безвідповідальність приватних контролерів. За невинесення припису про зупинення робіт покарання для них – лише 67 100 грн ($1700), за підписання акта готовності об’єкта, збудованого з порушеннями – 281 820 грн. ($ 7000).

Інфографіка: Асоціація міст України

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому резонансний законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. “За” проголосували 228 народних депутатів. З його критикою неодноразово виступали в кругах фахової спільноти, зокрема, в Спілці архітекторів України. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій докладно розповідала про корупційні ризики, захист прав забудовників і переваги для монополістів, які несе із собою ухвалення скандального законопроєкту.

 

Фото на головній: Unsplash/Nathan Waters

 

Читайте також:

Президент Міжнародного союзу архітекторів підтримав НСАУ та виступив проти закону №5655

“Це те, що в мене викликає відчуття безнадії”. Головний архітектор Львова про закон №5655 

У Раді не врахували зауваження НАЗК до законопроєкту №5655 і збрехали про це