Протягом двадцятиліття нахил Пізанської вежі зменшили на понад 4 сантиметри

/ Архітектура /

Завдяки стабілізації архітектурної пам'ятки вдалось зменшити її нахил, через який башта могла упасти.

Проєкт з порятунку Пізанської вежі, частини ансамблю міського Собору Санта Марія Ассунта в Пізі, розпочали у 1990 році – завдяки задуму до 2001 року вдалось випрямити споруду на 38 сантиметрів. За наступні 20 років вежу вирівняли на 4 сантиметри, повідомляє видання Artnet News.

“Враховуючи, що це 850-річний “пацієнт” із нахилом близько п’яти метрів і просіданням понад три метри, стан здоров’я Пізанської вежі чудовий”, – сказала італійська некомерційна організація із захисту спадщини Opera Primaziale Pisana в інтерв’ю Національному агентству Associated Press.

Архітектурна пам’ятка почала хилитись через нерівномірний ґрунт, який просідав. Нібито архітектор Бонанно Пісано заклав частину фундаменту на твердому ґрунті, а частину – на м’якому (після виявлення нахилу він зник із міста). Однак, завдяки цьому вежа рятувалась від потужних землетрусів, які протягом століть сколихували місцевість. 

Пізанська вежа у 2001 році. Фото: Gamma-Rapho / Getty Images

У 1990 році башту закрили для туристів, оскільки її нахил стрімко почав збільшуватись, тому викликав побоювання, що споруда перебуває на межі руйнування.

У 1993 році інженер-будівельник Мікеле Ямьолковскі скликав міжнародний комітет для координації порятунку вежі. Робота над самим фундаментом могла завдати шкоди конструкції, тому зрештою вирішили випробувати метод видобутку ґрунту з міцнішого боку вежі, а саму її витягнути сталевими тросами. Реалізація пропозиції коштувала 53 мільярди лір.

У 2001 році вежу знову відкрили для публіки. Фахівці прогнозують, що об’єкт буде безпечним щонайменше протягом 300 років, а дехто вважає, що завдяки запропонованій технології вдасться навіть цілком її випрямити.

 

 

Читайте також

В Одесі розпочали демонтаж пам’ятника Катерині II

Мінкульт не буде рекомендувати продовжувати оренду московському патріархату двох храмів у Лаврі 

На Жилянській горів будинок, в який влучив російський дрон