Проєкт “Зелений гай” в Дніпрі від харківських архітекторів отримав відзнаку Спілки архітекторів: візуалізації

Архітектори Ольга Клейтман, Ігор Разбейко та Юлія Міщенко отримали диплом з відзнакою в конкурсі «Премія НСАУ 2022» за проєкт «Зелений гай» у м. Дніпро.

Так, фахівців нагородили за проєкт, представлений в номинації «Ландшафтна архітектура».

Візуалізація: Ольга Клейтман

Візуалізація: Ольга Клейтман

«Проєкт дався нам важко. І не тому, що не могли придумати, як подолати постійний зсув ґрунту урочища та розмивання ґрунтовими водами, а тому, що довбані норми і експертизи з усякого нормального проєкту намагаються зробити радянське одоробло”, – зазначила архітекторка Ольга Клейтман.

Візуалізація: Ольга Клейтман

В коментарі PRAGMATIKA.MEDIA архітекторка розповіла, що міська влада вже намагалась кілька разів здійснити реконструкцію урочища, але з цим виникли проблеми через підземні води. При чому ніхто не знає походження тих джерел, чи вони є природними, чи техногенними.

Влітку на території приємно гуляти, оскільки тут прохолодно та волого. Головною метою архітектори вбачали залишити недоторканим навколишнє середовище, нічого не асфальтувати та не бетонувати.

Візуалізація: Ольга Клейтман

“Коли ми отрималу геологію, то дійшли висновку, що найкраще там буде зробити гратчастий настил. Він буде розміщений у 40 см над землею. Це дешевше, ніж інші покриття, при цьому ми зовсім не торкаємось землі. Конструкція буде спиратися на геошурупи діаметром 150 мм. Глибина закручування так само буде різнитися – десь на 8 метрів, залежить від того, куди ми попадаємо”, – розповіла Клейтман.

Візуалізація: Ольга Клейтман

Архітекторка додала, що під час проєктування їхня команда передбачила розміщення на території місць для сидіння та відпочинку, а також облаштування озер з тієї води, що стікає зі схилу. Нині ж вона збирається та відправляється в дощову каналізацію.

В цілому реалізація проєкту розрахована на чотири черги. Клейтман висловила сподівання, що його буде втілено після завершення війни.

 

 

Читайте також:

Нащадки Терещенків планують звести музей авіабудування у родинному палаці XIX ст. на Житомирщині

Проєкт крематорію у Львові. Як готуються реалізувати концепт маріупольських архітекторів

У Жовкві завершують реставрацію церкви-пам’ятки