Депутати відхилили проєкт створення заказника “Київська Амазонія”

/ Ландшафт /

Депутати завалили на екокомісії проєкт створення ландшафтного заказника на лівому березі Дніпра

Проєкт рішення «Про необхідність оголошення територій лівобережної заплави р. Дніпро в межах Урочища Горбачиха у Дніпровському районі міста Києва ландшафтним заказником місцевого значення» розглянули на засіданні екологічної комісії КМР. На основі ухваленого рішення Управління екології мало б опрацювати питання заповідання Горбачихи, яку ще називають «Київська Амазонія», на території площею близько 100 га. Проблема в тому, що лише частина цієї території, яка має екологічну цінність, перебуває у комунальній власності, а частина – у довгостроковій оренді компанії «Будівельний міжгалузевий альянс» та KAN Development.

Ксенія Семенова, депутатка Київради, пояснює, що підтримка громадської ініціативи екологічною комісією дозволила б активістам розпочати переговори із землекористувачами: «Ми вже неодноразово порушували на засіданнях КМР питання викупу земельних ділянок для суспільних потреб. Щоб як мінімум розпочати діалог із забудовником, власником, орендарем цих ділянок, нам треба ухвалити рішення. Інакше на підставі чого ми взагалі розмовлятимемо».

«Уся ця територія ще 1994 року була зарезервована під заказник, єдиний з островом, на якому розташований Гідропарк. Рішення було ухвалене, але фактичних дій Київська міська рада не зробила, а мерія віддала землі під забудову», – розповідає Олена Фатєєва, київська архітекторка та активістка.

Проти ухвалення рішення виступили представники землекористувача (орендаря) – компанії KAN Development и Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва. Хоча активісти стверджують, що створення заказника не суперечить і не заважає процесу будівництва Подольсько-Воскресенського мостового переходу, у дирекції заявляють протилежне. Заслухавши думки всіх сторін, депутати екологічної комісії КМР не змогли ухвалити рішення щодо створення заказника – не вистачило голосів.

Теги
Киев