Проєкт Restare. Як у Львові працює бюро архітектурного порятунку

/ Події /

У 2021 році на базі архбюро Replus створили майстерню архітектурного порятунку Restare, у якій фахівці-реставратори дарують старим речам друге життя. За цей час творча команда врятувала не один десяток предметів історичної цінності. Серед них - польські брами, австрійські ванни, фрагменти візерунчатого паркету, різнокольорові кахлі та навіть зливний бачок, якому близько ста років.

Матеріал створено на основі статті Катерини Бортняк, опублікованої на сайті Твоє Місто

Replus працює у Львові сім років і займається реставрацією житлових об’єктів та об’єктів культурного значення. Бюро встигло втілити понад 100 проєктів в Україні та за кордоном. Водночас створена на його основі майстерня Restare займається рятує речі, які люди часто викидають на смітники, розповідає засновниця проєкту Христя Бадзян виданню Твоє Місто.

За її словами, спочатку, коли речей для реставрації було мало, їх купували на OLX, але згодом бракувати стало не речей, а місця для них. Нині Restare розширило коло своєї діяльності і займається реставрацією предметів на замовлення. Зараз у роботі вивіска магазину “Продукти” на Чайковського, зелені двері звідти ж – вже відреставрували та повернули на місце.

Хаб-майсерня, де Restare дають речам друге життя. Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

Бюро розташоване на Персенківці у хабі-майстерні площею 700 м². У цьому приміщенні можна побачити майже все – від історичних брам і дверей до австрійських ван і скляних абажурів, світильників і прожектора, схожого на R2D2 із “Зоряних воєн”.

“Львів завжди вирізнявся тим, як він виглядає. І це не питання доріг і транспорту – це та така “старість”, присутність автентики, чогось зношеного і це варто любити і поважати”, – каже Христя Бадзян.

Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

Реставратори переконані, що стара, занедбана і пошкоджена річ може стати більшою окрасою сучасного інтер’єру, ніж новенька, куплена в магазині, адже вона має свою унікальну історію. І цю історію у Restare враховують під час реставрації.

До прикладу, кожні двері мають свій “паспорт”, де є інформація про те, звідки їх зняли, відомості про будинок, та, якщо відомо, – про архітектора. Таким чином легше визначити стиль та автентику, навіть якщо мешканці будинків упевнені, що нічого цінного в цих дверях немає, мовляв, то просто радянщина, розповідає Христя Бадзян. 

Така історія трапилась із однією брамою, що, як виявилось, належала до польського конструктивізму, а під шаром фарби – виявили екзотичні шпони, викладені певною розгорткою.

Фото: Твоє Місто

Христя пояснює, що речі тут не роблять ідеально новими, адже їхня цінність у тому, що вони вже жили “і вони мають на собі відбиток цього життя”. Найголовніше – це відновити їхню функціональність, а форма естетики завжди залишається індивідуальним вибором автора. 

З-поміж іншого, тут найбільше виділяються австрійські ванни. Їх поставили на ніжки та повністю перешпаклювали. Вартість реставрації однієї такої ванни – 55 тисяч гривень, і триває вона 2 місяці, проте це одна з найдорожчих позицій. Натомість відновлення дверей може обійтись у 12 тисяч, менш габаритні речі – ще дешевше.

Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

Згодом майстерня виставляє речі на продаж. А деколи реставрація може перетворитись на цілу акцію, як було з флешмобом “Драма Брама” про львівську браму, яку знайшли на смітнику. Вона мала автентичне різьблення та елементи для вікон.

“Браму реставрували спільно з містом за програмою співфінансування реставрації вхідних брам, коли мешканці платять 30% від вартості реставрації, а решту – місто”, – згадує Христя Бадзян.

Фото: Твоє Місто

Фото: Твоє Місто

Нині Restare спільно з Бюро спадщини, Павлом Гудімовим і Володимиром Костирком працюють над реалізацією павільйону спадщини на площі Петрушевича – тимчасової інсталяції, що розташовуватиметься там кілька місяців.

А у Львівському муніципальному мистецькому центрі на Стефаника, 11 митці вже створили виставку, де можна подивитися на відреставровані командою речі. До прикладу, там виставлять арочне вікно з вілли на Самчука і барельєф із санаторію в Брюховичах тощо.

 

 

Читайте також

Старовинну хатину на Вінничині перетворять на Музей народних ремесел

У Києві хочуть реставрувати музей “Золоті ворота” за підтримки місцевих жителів

Американська архстудія викупила бруталістську будівлю культового архітектора, аби зробити її реновацію